На 1 септември Япония си спомня унищожителните бедствия

Всяка година на 1 септември Япония отбелязва Деня за борба с бедствията. На тази дата страната си спомня природните стихии, които е преживяла в миналото, и търси начини да се предпази, доколкото е възможно, от бъдещи.

Държавни институции, бизнес компании, училища и детски градини провеждат учения и обучителни кампании, за да отбележат деня. Целта е хората да бъдат информирани какво може да им се случи и да имат подготовката за това.

Япония е най-застрашената от земетресения страна в света. Близо 20% от всички трусове с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер се случват там. Страната често става жертва и на тайфуни, вулканични активности, свлачища и цунами, всички те предизвикани от земетресения. Пожарите също не подминават страната, чиято история помни много подобни бедствия, нанесли огромни щети и взели жертви.

Може би си задавате въпроса защо точно на 1 септември се отбелязва този ден. Японците вярват, че именно на 1 септември има най-голям шанс страната да бъде ударена от природата.

На 1 септември 1923 година Токио и близкия до града район Канто преживяват тайфун и земетресение с магнитуд 7.9 по скалата на Рихтер. Трусът и последвалите пожари отнемат живота на около 142 800 души и унищожават 570 000 домове. Точно този спомен стои в основата на Деня за борба с бедствията.

И докато не сме били свидетели на това земетресение, мисля, че всички помним труса от 11 март 2011 година, който предизвика цунами и ядрена авария във Фукушима.

Стъпвайки на историята и на преживяното, Япония се превръща в страната с най-строгите строителни правила и продължава да надгражда изискванията, за да се спаси от природни бедствия, поне доколкото е възможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.