Пътувай от вкъщи, или 8 места, които да посетиш в Япония

Япония е едно от най-удивителните места в света. Страната на изгряващото слънце сама по себе си е уникална и различна от всяко друго кътче на Земята. Многовековни култура и традиция се крият дълбоко във всяко измерение на живота: хората, храната, атмосферата, архитектурата, навиците и възгледа за живота. Японците са топли хора и безспорно ще те посрещнат подобаващо.

Горещо ти пожелаваме съвсем скоро да можеш да я посетиш. И докато ти се отдаде възможност да го направиш, наслади се на нашата селекция от 8 неповторими места, които ще спрат дъха ти и в които определено ще се влюбиш, дори преди да си видял.

I. Камакура е световноизвестен с храма си „Котоку-ин“ и намиращата се в него втора по големина статуя на Буда в Япония. Тя тежи внушителните 121 тона и е висока 13.35 метра. Завършена през 1252 г., тя удивлява със своята хармония и е един от националните символи на Япония. Камакура е малък крайбрежен град, на около час с влак от Токио, и популярна туристическа дестинация, особено през лятото, когато плажовете са пълни с народ. Основан е през XII в. и е разположен в префектура Канагава. Също като столиците Нара и Киото, Камакура е бил политическа столица на Япония. Множеството храмове и светилища в региона напомнят атмосферата на древна Япония. Тъй като районът е заобиколен от планини и плажове, са открити много туристически пътеки до там. Ежегодно през април тук се провежда фестивалът „Камакура Мацури”, който е най-големият в региона.

II. Пътят Накасендо е свободен за пешеходци маршрут, който започва в Киото и завършва в Едо, разрастващия се политически и търговски център, днес известен като Токио. В превод “накасендо” означава „Пътят през планините“, а името му произлиза от факта, че през XVII в. е важен транспортен маршрут. В днешно време 504-километровият маршрут е чудесен начин да се запознаеш с японската природа и история. Цялото пътуване отнема около 10 дни и е подходящо за всеки, който може да издържи спокоен ход в рамките на три или четири часа. Различни туроператори предлагат пакети, включително екскурзовод, храна и настаняване. Най-доброто време за изминаване на Пътя Накасендо е през април за цъфтенето на вишните, през май за азалиите, и в края на октомври – началото на ноември за листопада.

III. Окинава е най-южната японска префектура, която се състои от стотици острови и се разпростира на дължина от 1 000 км от най-южния основен японски остров Кюшу до Тайван. Окинава е с население от над 1,3 милиона жители. Групата острови се смятат за японския еквивалент на Хавайските острови. Окинава са известни освен с вълшебно красивата си природа, и с друг любопитен факт: Окинава е дом на стотици столетници. Приблизително на всеки 100 000 души, 35 достигат над 100-годишна възраст. Според специалистите, един от ключовите фактори за дълголетието на окинавците е техният хранителен режим, който включва голяма доза консумация на зеленчуци и пълнозърнести храни – тоест, хранителен режим, богат на естествени въглехидрати и беден на мазнини и протеини.

IV. Разположен в устието на реките Йодо и Осака Бей, Осака е третият по големина град в Япония. Историците твърдят, че будизмът бързо си поправя път в страната именно чрез Осака, който първи посреща будистките поклонници. Тук се намира и най-древният будистки храм в страната – Шитеножи. Свещеното място има над четиринадесетвековна история и въпреки множеството реконструкции, успява да съхрани автентичния си вид. Изграждането на храма е в периода на установяването на град Осака като културен, търговки и религиозен център на Япония от края на VI и началото на VII в. Замъкът Шитеножи е издигнат като символ на благодарността на принц Шотоку-таиши към Четирите Деви – покоровителки на будизма и будистите.

V. Планината Фуджи е свещена за японците и не случайно е най-известният символ на страната. Намира се в центъра на остров Хоншу. Със своята височина от 3 776 м угасналият вулкан е и най-високият връх в Япония. Една от най-хубавите гледки към тази зрелищна планина е от Пагодата Чурито, мемориал на мира, построен през 1963 г. За да се насладиш, обаче, ще ти се наложи да се изкачиш 400 стъпала, затова по-добре бъди подготвен и във форма. Усилията ще се отплатят стократно, защото гледката със сигурност ще ти върне цялата енергия и ще те зареди с поне още 10 пъти по толкова.

VI. Хирошима е името, което едва ли човечеството някога ще забрави – името на първи град, ударен от атомна бомба. Това е и основната причина, поради която хиляди туристи се стичат тук. Селището е основано през 1589 г. , а през 1945 г. градът става жертва на атомните бомбардировки на 6 и 9 август 1945 г. Днес куполът Генбако – мемориал на мира, е посещаван от милиони туристи всяка гоина. Той е не само ярък и въздействащ символ на най-разрушителната сила, създавана някога от хората, но изразява и надеждата за световен мир и окончателното премахване на всички ядрени оръжия.

VII. Киото е един от най-красивите градове в Япония, разположен сред планините на западната част на остров Хоншу. Този град въплъщава всички представи, които хората имат, когато стане дума за японска култура – вековни храмове, чайни, гейши, дворци и приказни градини. Киото е считан за културна столица на Япония. Със своите 1 600 будистки храма, 400 шинтоистки параклиси, дворци, градини и уникална архитектура, остава непокътнат и е един от най-запазените градове в страната, дори по време на бомбардировките през Втората световна война. Сред най-интересните забележителности в града са Златният павилион, замъкът Ниджо и храмовете Рьоанджи и Императорският дворец. Старата японска столица е единственият голям град, в който все още могат да се видят машия – традиционните японски къщи.

VIII. Освен столица на Япония, Токио е и най-иновативният град в света, като през 2018 г. изпревари Лондон и Ню Йорк, благодарение на възприемането на разтърсилите света тенденции в роботиката и 3D производството. В буквален превод името на града означава „Източна столица”. Особен интерес за туристите са Токийската кула, Императорският дворец, най-старият храм в Токио – Асакуса Каннон, посветен на будистката богиня на милосърдието, най-скъпият търговско-развлекателен квартал на Токио – Гинза, “Фортът на Венера” и много други, разбира се. Токио е и град, богат на всякакви културни мероприятия, музика и театър, с многобройни локации за различни събития, включващи всичко от японски до съвременни драми, симфонични оркестри, поп и рок концерти. Можеш да се насладиш и на традиционната кухня в много заведения, но има и ресторанти, които предлагат италиански, китайски, френски и други менюта от световната кухня. И последно – на всяка цена се качи на върха на кулата Mori в Roppongi Hills, за да “надзърнеш” в града от 52-ия етаж. В ясен ден и при добро зрение можеш да видиш и конуса на планината Фуджи.

Е, не ни остава друго, освен да си пожелаем скоро отново да можем да пътуваме където и когато пожелаем! 🙂

И когато това време дойде, не забравяй за 8-те перли в огърлицата на Япония като дестинация, съчетала в себе си древна култура, съвременни иновации и изумителни природни кътчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.