Чували ли сте за шабу-шабу?

Думата фондю обикновено рисува в съзнанието ни картината на приятна вечер с приятели и семейство, с които се наслаждаваме на уютна обстановка и вкусна храна. Е,  същото важи и за т. нар. японско фондю шабу-шабу.

Ястието е едно от популярните в Страната на изгряващото слънце и традиционно се приготвя с говеждо месо.

Интересното е, че всеки от гостите може да приготви месото, като го постави в съд с врящ бульон, който се намира на масата.

Ястието се казва шабу-шабу, защото японците смятат, че това е звукът, който издава приготвеното на масата телешко месо. То може да се сервира с различни зеленчуци – зеле, праз, морков, гъби, както и с традиционните нудли. Те също се потапят за кратко във врящия бульон.

Когато са претърпели термична обработка, месото и гарнитурата към него могат да се овкусят с Понзу цитрус соев сос и сусам. Като още една гарнитура може да се добави и варен ориз.

Този начин на хранене – с горещ съд на масата, се заражда в Осака през 50-те години на миналия век, но оттогава се е разпространил в цяла Япония и дори в други страни. Шабу-шабу е изключително популярно през зимата заради специфичния си начин на приготвяне. Така че не ви остава нищо друго, освен да смените традиционното фондю с японското.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.