Анелия Иванова: Влюбих се в тази култура, когато бях на 13-14

Скъпи читатели, искам да ви запозная с моята приятелка Анелия Иванова – председател на Национален клуб за аниме и манга НАКАМА.
Тя е и докторант по история на изкуството. От 8 години се занимава с организация на събития, свързани със съвременната и традиционна японска култура.
Конкретният повод за срещата ни е предстоящият ON! Fest 2013 със зоната Азия от А до Я, на която тя е организатор.

Според Ани посетителите не бива да изпускат On! Anime зоната, където ще видят хора, облечени като герои от любимите си филми, игри, японски анимации и комикси. Здравко Генов – пловдивчанинът, рекордьор на Гинес за най-голяма колекция Батман предмети, ще покаже част от нея. Специален гост ще бъде 25-годишният Йоханес Вос, който рисува илюстрации за най-известната игра с карти Magic:The Gathering. И още, и още. Очаквайте много интересни снимки от събитието през уикенда.

Поканих Ани да ни гостувa и друг път, защото тя може да ни разкаже много неща, а сега ви представям накратко нейния разказ за дейността на НАКАМА.

Каква е целта на клуб НАКАМА?

Целта на Клуб НАКАМА е да популяризира съвременната и традиционна японска култура в България и да даде поле за изява на всички млади хора, които искат да творят в тази област – независимо дали рисуват, пишат, правят косплей костюми или AMV-та (anime music video – кратки монтирани клипчета с кадри от анимета).
Основното ни събитие през годината е двудневният фестивал Aniventure, който тази година се проведе преди по-малко от две седмици и събра под един покрив близо 2000 почитатели на японската култура. Иначе през годината правим много по-малки събития с повод и без повод, работилнички, а тази година направихме и няколко празника на японската култура и в други градове – Габрово, Казанлък и Бургас (заедно с нашите приятели от Baka Force – Бургас). Правим и единственото в света изцяло театрално косплей състезание – Aniplay, което се провежда през месец май.

Как и кога се влюби в съвременната японска поп-култура?

Влюбих се в тази култура още когато бях на 13-14 годишна възраст (преди повече от 10 години), когато компютрите бяха сравнително голяма рядкост, достъпът до тези неща беше главно по италианските и немски телевизии, и почитателите на тази култура бяха малко, неорганизирани и нямаха много контакти помежду си. В началото беше доста трудно, но събрах доста голям кръг от приятели, с които споделяме общ интерес, голяма част не от Пловдив (откъдето съм аз), и се зароди нуждата от по-големи, национални събирания на феновете на анимето и мангата, които прераснаха до Aniventure, а след това и до Клуб НАКАМА.
Това, което ме привлича в японската и аниме културата са много неща, на първо място, като човек на изкуството, за мен е важна красотата – невероятно красивите рисунки в комиксите, както и по-традиционните изкуства, които са застъпени по един или друг начин в тях.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.