Безсмъртната планина Фуджи

Планината Фуджи е вулкан, който се издига на 3,776 метра над Япония. От най-високата ѝ точка могат да се видят стотици километри във всяка посока. Но Фуджи е повече от планина. Тя е важна част от японската култура. През годините е представена в безброй творби, романи, пиеси, песни, филми, стихове и легенди. Почитана е и като свещена.

Фуджи (富士) може буквално да се преведе като „богат човек със статут“. Най-старата записана история на Япония твърди, че Фуджи означава безсмъртие. Легенда разказва, че император опожарил планината, защото бил болен от любов към лунна принцеса.

Вулканът изригва за първи път преди около 600 000 години. В продължение на голяма част от историята си той е бил активен. През 864 г. Фуджи изригва бурно в продължение на 10 дни, взимайки множество жертви. Лавата е в огромни количества и успява да напълни голямо езеро. Днес на това място се намира най-удивителната японска гора. Последното изригване е било през 1707 година и е било предизвикано от земетресение със сила 8,6 по скалата на Рихтер.

В ясен ден Фуджи се вижда от много места в Япония, а Токио практически стои в сянката ѝ. Около 300 000 души се изкачват до върха на Фуджи всяка година по време на летния сезон. До най-високата точка може да се стигне през пет различни маршрута. По всеки от тях има станции, които предлагат храна или настаняване. Изкачването отнема около 12 часа, ако се тръгне от междинната станция на средата на планината, и не изисква специална подготовка. Най-добрият момент за изкачване на Фуджи е през нощта, за да станете свидетели на изгрева, който е меко казано грандиозен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.