Всичко за японските суши ритуали

Ако искате напълно да се слеете с ритуалите, които се спазват в японската култура и по-специално суши ритуалите, ето и няколко задължителни елемента, които са неотменна част от тази многогодишна традиция:

Преди хранене: не забравяйте да си измиете ръцете!

Японците са много отдадени на чистотата, особено когато се хранят. Една от японските традиции, на които се основава тази обобщена представа за японците, е церемониалният ритуал по миене на ръце преди хранене. Традиционно, когато японците поканят гости за вечеря, те им връчват топла, влажна кърпа, наречена ошибори, за да изчистят ръцете си.

Консумиране на суши

Сушито се яде студено. Обикновено се сервира на дървени подноси, заедно с купичка соев сос с малко уасаби (лют зелен хрян). Традиционно сушито се яде с клечки като само се потапя в соевия сос и хряна. Когато ядете нигири суши, потопете горната част, не самия ориз, в соевия сос. Запомнете никога да не изливате соевия сос върху сушито. По-големите парчета можете да похапвате с пръсти. След всяко суши е добре да хапвате по малко джинджифил, за да неутрализирате вкуса му.
Преди хранене японците не казват „добър апетит”, а „itadakimasu”. Буквално преведено означава „Започвам да се храня”. След хранене японците благодарят на домакина с думите „Gochiso sama deshita” или „Благодаря за храната”.

Какво друго се сервира заедно със сушито

Японците често консумират чай „сенча” (японски зелен чай) заедно със сушито. Понякога сервират саке (японско оризово вино) вместо зелен чай или като аперитив преди ядене, или със самото ядене. Японците доливат чашите си и вдигат тост с думата ‘kanpai’. Те се грижат гостите им винаги да имат пълни чаши, макар че се смята за невъзпитано да доливат своята. Супата мисо, класическата японска супа, също задължително е част от всяко суши ядене. Тя се приготвя с тофу и соева паста, и се консумира преди или след сушито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.