Годишна среща на японския посланик с българските участници в Програмата за интеркултурен обмен AFS

В края на миналата седмица (10 март)  в резиденцията на японския посланик в София се проведе среща на участниците от България в международната програма за обмен AFS. Присъстваха 50 гости, сред които 17 участници в AFS, съобщи сайта на Японското посолство.

Програмата се администрира от AFS-Japan с финансовото съдействие на компанията Мейджи и организационната подкрепа на Асоциация „AFS-България“ и посолството на Япония в България. Предоставя възможност за 6-седмичен престой на български ученици в Япония и има за цел да насърчи обмена между младите хора от двете страни. От 2009 г. насам ежегодно се провежда селекция на кандидати от 18 СУ „Уилям Гладстон” в София, Националната търговско-банкова гимназия и СУ „Васил Левски” – гр. Русе, като най-добрите четирима от тях взимат участие в програмата. От 2015 г. в нея вече имат възможност да участват и ученици от 138 СУ „Проф. Васил Златарски“. Общият брой на българските ученици, участвали в AFS, вече възлиза на 32 души.

В словото си към присъстващите посланик Шиничи Яманака изрази своята радост от факта, че програмата продължава да се провежда вече цели 8 години без прекъсване, което е чудесна възможност повече български ученици да се докоснат до Япония. Посланикът пожела на младата все още Асоциация “AFS -България”, създадена от първите български участници в програмата, да продължи да разширява дейността си и да си партнира успешно и с други подобни организации в България и чужбина.

Г-жа Джунко Кавано, експерт от AFS-Japan, благодари за възможността да общува с вече бивши участници по програмата и изрази надежда, че българските ученици ще се превърнат в своеобразен културен мост, свързващ България и света.

Димитър Везенков, участник в първата за България AFS програма през 2009 г. и представител на Асоциацията „AFS-България“ също се обърна с кратко приветствие към гостите.

Официалната част на срещата завърши с последователни презентации на четиримата участници в програмата през 2016 г., в които те с много снимки споделиха с присъстващите своите впечатления от Япония – за живота си там, за приемните си семейства и японските си приятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.