Горещини, валежи и влага… Или как японците се справят с лятото

Горещо, влажно и с валежи – такова е лятото в Япония. Обикновено то продължава от юни до август, макар че високи температури са често явление и през септември. В по-голямата част от страната стартът на лятото съвпада и с началото на дъждовния сезон. Това е период от шест седмици, характеризиращ се с облачно небе, валежи и средна влажност около 80%. Дъждовете са толкова чести, че в Япония се купуват 120 милиона чадъра всяка година.

Дъждовният сезон обикновено приключва в средата или края на юли. В разгара на лятото термометърът редовно се покачва над 30 градуса по Целзий.  Не са рядкост и температури над 35 или повече градуса за дълъг период от време. Влажността остава висока, което прави дните и нощите задушни.

Затова и японците търсят начини за спасение от жегата и влагата. Обществени кампании насърчават хората да се предпазват от горещото слънце с шапки и чадъри, да избягват пряка слънчева светлина и да приемат много течности. Градските управи често организират пръскане на земята с вода, като начин за охлаждане на улиците и тротоарите.

Студената бира, комбинирана с лека храна, също е начин за спасение от жегата, затова и заведенията с прохладни градини са изключително популярни в летния сезон. За тези, които не обичат алкохолните напитки, има разбит лед, който е овкусен с различни плодове. Охладена диня също върши чудесна работа в борбата с високите температури. Да не забравяме и сладоледа, който в Япония се предлага в различни вкусове, включително и традиционния мочи.

Любимо лятно ястие е сомен – тънки нудли, направени от брашно, вода и сол. Обикновено се сервират студени с подправки като лук и джинджифил, потопени в бульон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.