Готвене за деца

Възраст: Децата обичат предизвикателствата. В кухнята можем да дадем на децата на възраст над 4 години малки задачки. От осемгодишна възраст вече могат да боравят с кухненски прибори и сами да приготвят елементарни ястия. На каквато и възраст да са обаче, е важно да се убедим, че ястията не се нуждаят от прекалено дълго време за подготовка, тъй като децата лесно се отегчават.

Декорация: Пир за окото за всички малчугани. Подправки и сосове могат да се използват за сътворяване на различни атрактивни декорации. Малки парченца чушка или други зеленчуци, картофи (може да направите личице с тях) могат да убедят и най-непоколебимия противник на зеленчуците да ги опита. Също така интересна идея е да се слагат забавни имена на ежедневните храни.  Като например, можете да наричате зеленчуковата супа „чорба от вещици”.

Хранене: Здравословното хранене на децата има дълготраен ефект върху растежа, развитието и представянето им и предпазва от здравословни проблеми по-късно в живота. Основите на здравословното и отговорно отношение към храните, които консумираме, се оформя в детството. Децата ни се нуждаят от балансирана и разнообразна храна. Това е най-важното нещо, затова трябва да се уверим, че храната за децата е с много растителни мазнини и с умерено количество животински, както и да включваме малко количество мазни и сладки храни, комбинирани с много течности. Ако разпределяме хранителния прием между три основни хранения и две междинни, можем да сте сигурни, че децата получават балансирано количество енергия и хранителни вещества през целия ден. Това също така ги възпира от похапване на вредни храни между храненията.  И да не забравяме да напомняме на децата, че закуската е най-важното хранене за деня.Ние можем и да го пропускаме докато бързаме за някоя работна среща, но това, което децата трябва да закусят трябва да съдържа млечни продукти, пресни плодове, зеленчуци или зърнени храни. За да бъдат малчуганите ни бодри и засмени през целия ден.

Опасности: Горещи котлони, вряща вода, остри ножове и електрически уреди са сред опасните неща в кухнята. И всички ние го знаем, но понякога забравяме да покажем тези опасности на своите деца. Ето и няколко полезни съвета, за да се чувстваме спокойни за тях:                                                                                                   

–          никога  да не ги оставяме без наблюдение да използват електрическите уреди

–          винаги да изключваме електрическите уреди, преди да ги пълним или мием.

–          да научим децата си да режат като пазят пръстите си и да използват нехлъзгави повърхности.

Хигиена: като малки колко често забравяхме да мием своите ръце? Не трябва да допускаме обаче това да става и с нашите деца. Затова нека им напомняме от малки, че винаги трябва да измиват ръцете си, а по-добре за младите госпожици е и да връзват косата си преди да започнат да готвят. Носенето на престилка или размъкната фланелка трябва да стане част от готварския им ритуал.

Правила: Помиришете, почувствайте, опитайте – готвенето е като пир за сетивата.Научете и вашите деца да правят същото. Но не забравяйте да установите определени правила. Децата обичат да им се дават определени задачи. Започнете като разпределите задачите помежду ви. Също така ги попитайте кои задачи искат да изпълнят. Децата трябва да се научат, че почистването на кухнята и миенето на съдовете са също част от готвенето, а могат да станат и като игра, в която те ще искат да са победителите.

Подправки: Децата имат по-чувствителни вкусови рецептори от нас. Те почти не се нуждаят от сол и не обичат силните подправки като чили. Когато готвим за тях, трябва да избягваме полуфабрикати, миксове от подправки и вкусови подобрители. Вместо да използваме сол и пипер, може да подобрим вкуса на всяко ястие със соев сос например. 🙂

Време: Моят съвет към всички вас е ако сте имали напрегнат ден да отложите готвенето с децата, докато се почувствате по-спокойни, иначе има опасност да избухнете за най-дребното нещо, като счупени яйца или разсипано мляко. Поговорката „Практиката води до съвършенство” се отнася в много случаи и за в кухнята. 

1 коментар

  1. Интересна статя и полезни съвети.
    Бих могъл да допълня като идея, че ястията и съставките могат да се подберат специално за готвене с деца. Не всяка гозба е подходяща да се прави с помощта на дете. Декорация на мъфини, кетъринг хапки и други лесни неща са добри първи стъпки в съвместното готвене с малчуганите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.