Да оставиш бакшиш е обидно

Едно от златните правила на японския етикет в ресторантите е това да не се оставя бакшиш. В страната вярват, че цената на храната е напълно достатъчна за цялостното обслужване и смятат оставянето на бакшиш на сервитьорите за обидно и невъзпитано.

И за да стане по-ясно, ще го обясня с пример. Представете си, че сте в супермаркета, където купувате хранителни стоки. Сметката ви е 18 лева, но вместо това вие давате на касиера 20 лева и го молите да задържи рестото. Служителят няма да се обиди, но със сигурност ще се почувства изненадан и объркан в първия момент. Защото подобна практика не е приета.

Историята за оставянето на бакшиш тръгва от американското общество, което в един момент решава, че определени работни места в сектора на услугите, като ресторантите, персонала в хотелите и таксиметровите шофьори, заслужават бакшиши. Японското общество е направило същото – то просто е решило, че няма нужда от подобна практика на избрани работни места. Идеята в Страната на изгряващото слънце е, че работодателите трябва да предлагат заплата, която е достатъчно висока, за да привлече хората да работят като сервитьори.

Както стана ясно, в Япония няма нужда да плащате повече от сметката си. Това обаче не означава, че тя ще е равна на цената на поръчаните храна и напитки. В много японски ресторанти, след като сте седнали, веднага ще ви донесат малко предястие. То обаче не е комплимент като горещите кърпи за ръце, които също се поставят на масата, и след вечерята ще го видите добавено в сметката си. Нещо, което едва ли ще изненада хората, които обичат да почиват лятото в Гърция. И за финал – в Япония е почти невъзможно да се оплачете от своя сервитьор, просто защото лошото сервитьорско поведение не е в културата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.