Да те изгонят от час е невъзможно. Или 3 любопитни факта за японското училище

В България от дълги години знаем – първият учебен ден е на 15 септември, освен ако тази дата не е през уикенда, както е през 2019-а. В Япония обаче учебната година започва през април и се състои от три срока. Първият продължава до 20 юли, когато е началото на лятната ваканция. Децата се връщат на училище в края на август за втория срок, който продължава до 23 декември. Последният срок започва през втората седмица на януари и приключва в края на март.

Ето и още няколко любопитни факта за училището в Страната на изгряващото слънце.

Учителите никога не гонят ученик от час

Децата са си деца. Без значение от каква култура или държава произхождат, винаги ще има две или три, които от време на време са склонни да се държат недобросъвестно в час. Това е и едно от многото предизвикателства, с които се сблъскват учителите в своята работа. В много страни изпращането на непослушни ученици извън класната стая е стандартна практика. В Япония обаче това е голямо „НЕ“. Член 26 от конституцията гласи: „Всички хора имат право да получават равно образование…“. Това е и причината учителите да запазват хладнокръвие и да не гонят деца от час.

Еднакво меню на обяд и „самообслужване“

В японските държавни училища всички обядват еднаква храна с идеята да се припознаят като част от общността и да няма драстични разлики. Кафенета или лавки почти не могат да бъдат срещнати, а храна от вкъщи се позволява само ако отговаря на правилата на училището. Обядът обикновено включва ориз, зеленчуци, някакъв вид риба, морски водорасли и понякога пиле. И още нещо – децата са задължени да сервират на съучениците си, а след това отговарят и за почистването на масите.

Няма повтарячи

Ако този факт ви изненадва, не сте сами! В България най-страшното, което може да се случи на ученик, е да бъде изключен или да повтаря годината. Е, в Япония подобни притеснения няма. Дори и да има лоши резултати на изпитите, ученикът винаги може да се присъедини към церемонията по дипломирането. От значение обаче са оценките при кандидатстване в гимназия или университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.