Днес в Япония е денят на детето

Денят на детето, който се отбелязва на 5 май през Златната седмица, традиционно се нарича „Танго-но Секку” (известен на Запад като Денят на момчето) и е бил създаден, за да даде възможност на хората да се помолят за здравето и бъдещите успехи на подрастващите момченца.

Традиционната украса за празника включва от знамена във формата на шарани, окачени на дълги прътове, известни като „кои-нобори”, както и кукли във военни доспехи „мусаши-нингьо”. Характерни за празника са ястия като „чимаки” (оризови кюфтета в бамбукови листа) и „кашиуамочи” (оризови сладкиши в дъбови листа). В древни времена петият месец на годината се е смятал за лош месец, а петият ден от този месец – са особено злокобен.

Танго-но Секку се развива първоначално като ежегодно събитие за ритуално пречистване. На някои места има обичай хората да се къпят в гореща вода с листа от перуники. Традиционно се вярвало, че тези листа имат не само лечебни свойства, но могат и да прогонват злото.

На 5 май е Денят на детето в Япония и Южна Корея – празник с традиции, който децата очакват с такова нетърпение, с каквото нашите малчугани очакват Коледа или рождения си ден!

18278784_1920096211554494_5410585667890864061_o

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.