Дни на японската култура: „Любимата формула на професора”

Японската литература и киното, родено от нея, имат специално място в тазгодишното издание на кино-литературния фестивал „Синелибри”!

На 20 октомври, в рамките на 28-ми дни на японската култура в България, ще ви представим филма „Любимата формула на Професора” (2006) на японския режисьор Такаши Коидзуми. Събитието ще се състои в Дома на киното от 18:30 часа.

Едва ли някога сте мислили за формулата на Ойлер като за скъпоценен камък или падаща звезда, чиято следа осветява мрака. Едва ли сте я виждали като ред от поема, издълбан в непрогледна пещера. А това е сигурен знак, че „Любимата формула на Професора” ще ви заплени и стопли…

Екранизация по едноименния роман на Йоко Огава, филмът е омагьосваща история за умението да живееш тук и сега, да не отлагаш щастието си, както и за всички онези неведоми „формули”, които могат да построят семейство. Съдбата на млада самотна майка, мила и отзивчива жена, се пресича с житейската битка на 64-годишен математик, чиято памет трае само 80 минути. Тя става негова домашна помощница, но в „уравнението” влиза и десетгодишният й син Рууто, пристрастен към бейзбола. Първоначалният сблъсък с ексцентричния възрастен мъж постепенно отстъпва място на странна хармония.

В рамките на събитието ще ви потопим в атмосферата, съпровождаща създаването на киноадаптацията, ще ви направим съпричастни към съдбата на героите, ще ви разкажем за актьорите, чиито превъплъщения са блестящи. Не на последно място – ще пием саке и ще се вълнуваме заедно с вас! Защото „Любимата формула на Професора” е образец за изящна екранизация на един съвременен шедьовър.

Филмът има награда за най-добър режисьор (Такаши Коидзуми) от Fajr Film Festival 2008 и награда за музика (Такаши Како) от Mainichi Film Concours.

Билети за събитието на 20 октомври и за всички останали киносъбития от програмата на „Синелибри” са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната програма на фестивала е обявена наwww.cinelibri.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.