Дойде ли лятото, време е да облечем юката

Сигурна съм, че когато стане въпрос за кимоно, много от вас си мислят, че то е японско облекло, подходящо изключително и само за официални церемонии и поводи. Всъщност кимоното има разновидност, която разчупва традициите и каноните и може да се носи при неформални събития. Това е юката. Изработена от лек памук и лесна за носене, дрехата е популярно ежедневно облекло за мъже и жени по време на горещите и влажни лета в Япония.

Юката буквално означава “кърпа за баня” и първоначално е била предназначена да бъде точно това. С времето обаче е придобила по-широка употреба и се е превърнала в удобна лятна дреха.

Юката обикновено има широки ръкави и е една от най-често носените дрехи по време на летните японски фестивали. Обикновено се предлага в няколко дължини и в безкрайно много десени и ярки цветове.

Женските модели се комбинират с широк колан, който има голяма панделка на гърба, със сандали или сабо. Няма етикет, който да задължава носенето на чорапи към цялостния тоалет, което е още една причина той да е изключително подходящ за горещия сезон.

Мъжете обикновено носят юката в по-тъмни цветове и с по-изчистени десени, често в геометрични форми. Дрехата също се допълва от колан, който се завързва на гърба. През последните години юката набира изключителна популярност. Докато официалното кимоно струва стотици или дори хиляди евро, пълен комплект юката с аксесоари може да се купи за около 100 евро. Тази цена го прави достъпно за по-младите и дава нов живот на традицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.