Животните, които са японски символи

В японската култура животните и тяхната символика заемат огромно място. Те влизат в японските изкуство, фолклор и традиции. В тази статия ще ви разкажа повече за значението, което се крие зад някои животни в Япония.

Риба кои

„Кои“ означава „шаран“ на японски. Тази риба е символ на постоянството, защото плува срещу течението и успява да му се противопостави. Това ѝ качество я поставя и в центъра на фестивала в Деня на децата на 5 май, за да вдъхновява малките да се учат и да се трудят, за да успеят. Японският шаран символизира още верността и брака в Япония.

Жерав

Жеравите са символ на щастие и дълголетие в японския фолклор, а вярването е, че живеят 1000 години. Птицата е и тясно свързана с японската Нова година и сватбените церемонии, тъй като е моногамен вид. По тази причина жеравът често е изобразяван върху красивите сватбени кимона. Той е и една от най-често правените оригами фигурки.

Дракон

Въпреки че е митично създание, драконът е важна част от японската култура. Той е символ на голяма сила, мъдрост и успех и се вярва, че носи сила, късмет и богатство. Японският дракон е подобен на китайския, но се изобразява в по-извита форма. Китайският дракон се различава и по това, че в голяма степен е свързван с дъжда и бедствията, които причинява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.