Зимна приказка омагьосва туристите в Сапоро

След като миналата седмица отбелязахме началото на Китайската нова година, ето че днес продължаваме с нов празник – Зимния фестивал в Сапоро. Това е главният град на остров Хокайдо. Фестивалът ще се проведе от 5 до 11 февруари в парка Одори, по главната улица и на други места в града. Това е едно от най-големите зимни събития в Япония, което привлича милиони хора от цял свят. Магнитът за туристи са невероятните снежни скулптори.

Ледената изложба включва повече от 1000 малки и големи скулптури като някои достигат до 15 м височина и 25 м ширина. Те са осветени през целия ден до 22 ч. Около фигурите се състоят множество концерти и други събития. Има скулптури, които дори се превръщат в сцени. Хората се удивляват на майсторството на артистите, които извайват всевъзможни фигури – призказни герои от манга и комиксите, Мики Маус, принцеси, замъци, летящи коне, будистки храмове, Майкъл Джексън, – въображението няма край.

Освен изложбата посетителите с радост се включват в различни зимни спортни състезания. За 7 дни градът се изпълва с атмосфера на изкуство, забавление, радост и смях.

Фестивалът се провежда за пръв път през 1950 г.,когато няколко гимназисти правят снежни скулптури в парка Одори. Оттогава до сега той се разраства и развива непрекъснато и добива все повече търговски вид. Хотелите се препълват с резервации седмици напред, ресторантите работят на пълни обороти. И има защо – милони хора се стичат към Сапоро, за да станат участници в тази вълшебна зимна приказка.

Разказът за този снежен леден фестивал ме изпълва с радост! Пожелавам ви я на вас в тези студени зимни дни! И дано някой ден и всеки един от вас има възможност да се полюбува на тези омагьосващи съзнанието творения. 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.