Изразяване на семейното положение чрез традиционното японско облекло

Е при нас, няма подобни традиции или поне при по-голяма част от населението в нашата страна, но нищо не пречи да научим повече за другите народи. И разбира се зарочваме от японците.

Обикновено младите неомъжени жени носят furisode (люлеещ ръкав), кимоно с дълги ръкави и сложни шарки, достигащи до широкия копринен пояс obi. Омъжените жени носят tomesode (пресечен ръкав), кимоно с къси ръкави и по-малко шарки. В настоящето обаче, жените понякога носят furisode на възраст около 20 години независимо дали са женени или не. Това изглежда е чувствителна и сложна тема, базирана на индивидуалните различия. Някои казват, че не могат да си представят да са облечен с furisode след seijinshiki (навършване на 20 години), а други, които са няколко години по-млади от тридесет все още го носят, както никога преди. Изглежда обаче, че навършването на тридесет години е крайъгълен камък за една жена при избора между furisode и tomesode.

Яката също е един от символите на семейното положение. Яката на кимоното обикновено се прави така, че да показва тила на врата на жената, който е еротичен символ в Япония. Може да звучи парадоксално, но омъжената жена показва понякога повече врата си от млада неомъжена жена, която се предполага, че трябва да бъде достойна и благоприлична. Яката никога не трябва да се наглася така, че тя да лежи плътно върху тила. Това е може би най-фундаменталната грешка и ще унищожи цялата форма на кимоното. Много сложно ми се струва нещо 🙂

Деколтето има по-малко значение, но то също може да бъде символ на семейното положение. Неомъжените жени обикновено носят кимона с V-образна форма, така че деколтето е широко и не достига много надолу. Възрастните омъжени жени има по-дълбоко деколте. Важно е да се отбележи, че говорим за разлики от само няколко сантиметра и въпреки това тази разлика е от същественно значение в Япония, а при нас според вас ?

Също така стиловете широк копринен пояс (obi) показват различия относно семейното положение на ползвателя – неомъжените момичета носят широк копринен пояс, които се показва повече, докато омъжените жени носят тъмен obi подпъхнат дълбоко. По-възрастните жени носят още по-тъмни широки копринени пояси. Самият широк копринен пояс има голямо разнообразие за неомъжените жени, като например сложни форми костенурка за оригами или пеперуда.

Говори се, че младите жени в техните furisodes, завързани със своето obi са като подарък, и изкушават мъжете да разопаковат пакета и да приемат подаръка.

Черното кимоно tomesode се нарича kurotomesode. Омъжените жени го носят за повечето официални поводи, като сватби на техните деца, погребения и др. С kurotomesode се носи бял obi.

Homongi, което буквално означава носене при посещение е кимоно, което може да се носи от омъжени и неомъжени жени. Homongi е по-малко формално, отколкото tomesode. То се носи на неформални събирания, срещи за чай, изложения на цветя, новогодишни партита и сватбени тържества на приятели. Родителите понякога дават homongi на дъщеря им, когато тя се омъжва, като това ще бъде второто й кимоно. Homongi има шарки в подгъва, които продължават от предната към задната част, в страничните шевове. Моделите, например, биха могли да илюстрират хризантеми, божур или вишнев цвят.

Tsukesage и iromuji са полу-формалните кимона, които могат да се носят в различни по-малки сбирки и неформални събития или дори при пазаруване. В зависимост от техният цвят и модел, те могат да бъдат обаче и възможна алтернатива на homongi.

Убедихте ли се колко са различни и разнообразни облеклата на жените в Япония? Но все пак традицията си е традиция, както обещанието си е обещание 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.