Изтегли си късмет! Или какво е омикуджи

Ако някога посетите храм в Япония, не забравяйте да си изтеглите омикуджи. Това е малък лист хартия, на който са изписани благопожелания и късмети. Традицията е с дълга история и първоначално листчетата са били изписвани само на японски. С увеличението на популярността на страната и на туристите обаче, днес можете да надникнете в бъдещето си и на много други езици.

Омикуджи има близо 1000-годишна история и се твърди, че всичко е започнало в древни времена, когато хората искали да се допитат до божественото мнение за неща като промени в управлението или избор на приемник на властта. Постепенно традицията се превръща в начин да се предскаже съдбата на отделните хора, показвайки цялостното състояние на човека, включително здраве, работа, любов, бизнес, образование и пътувания.

Цената на омикуджи варира в различните храмове, но обикновено е между 100 и 200 йени. За да достигнете до своя късмет, трябва сами да си го изтеглите. Има обаче и автомати, при които получавате късмета си от играчки във формата на лъв, котка или гълъб.

След като си изтеглите омикуджи, прочетете внимателно написаното. На хартията ще видите описание на цялостното си състояние за бъдещето, подредено по степени:

  • Дай-кичи – отличен късмет;
  • Кичи – нормален късмет;
  • Чу-кичи – среден късмет;
  • Шо-кичи – малък късмет;
  • Кьо – лош късмет

Ако изтеглите отличен късмет, се предполага, че ви очакват фантастични изживявания. А ако ви се падне лош късмет, не се отчайвайте, омикуджи винаги обяснява как да го подобрите.

Всеки храм има различни вярвания, но общата традиция е хората да вземат омикуджи вкъщи така, че да остане с тях късметът. Ако обаче ви се падне лош късмет, можете да го завържете на определено място в храма и така да се спасите от него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.