Историята на традиционните японски татуировки

Традиционните японски мотиви, дизайни и стилове са популярни източници на вдъхновение за много татуировки днес. Независимо от специфичния стил на всеки един тату артист, тези татуировки, вдъхновени от японците, имат общи корени. Това е „ирезуми“ или традиционното японско татуиране.

Като голяма част от японските изкуства и татуирането има вековна история. Най-ранната индикация се свързва с татуираните лица на глинени фигурки от 5000 г. пр. Хр. Друго древно споменаване има в китайска хроника от 3 век, в която се разказва как мъже татуират лицата и телата си. В този момент хората започват да гледат негативно на татуировките. В продължение на стотици години те дори се използват като форма на белязане за затворници и куртизанки.

През 18 век японските татуировки претърпяват трансформация. Перманентните рисунки по тялото стават по-достъпни и популярни сред групи с по-нисък социален статус, като работници и банди. Връзките на това изкуство с престъпния свят водят до забраната му, въпреки че артистите легално татуират чужденци.

Тази вратичка в закона се оказва особено важна през 19 век, когато художниците започват да татуират моряци. Така тяхната работа, с всички културни мотиви, символи и стилове, които я придружават, започва да обикаля света. Така, макар и все още забранена форма на изкуство за жителите на родната си страна, японските татуировки започват да придобиват световно значение.

Японските татуировки често демонстрират уважението на културата към природата, а именно – животните и цветята. Освен това, фигурите и портретите също често присъстват в традиционните татуировки.

Днес тату артистите често се връщат към традиционния „ирезуми“ стил за вдъхновение. Въпреки че през 1948 година правенето на татуировки е разрешено в Япония, тази тема все още е един вид табу. Затова намирането на студио за татуировки в страната понякога може да бъде предизвикателство. Освен това на хора с перманентни рисунки по тялото често им е забранено да влизат на някои обществени места, като обществени бани, например. Въпреки правилата татуировките са изключително популярни сред по-младите в Япония. Докато мнозина избират съвременните инструменти като електрически машинки за татуиране, други предпочитат древни техники като „тебори“ или татуиране на ръка, което отнема значително повече време и е доста по-болезнено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.