„Кага Юзен“ – традиционно японско изкуство за рисуване на коприна

„Кага Юзен“ е традиционно японско изкуство за рисуване и боядисване на коприна. Най-често то се вижда в красивите цветове и рисунки на платовете, от които се изработват кимоната. Техниката за боядисване на финия плат отдавна е влязла и в модата, като известни японски дизайнери изработват дрехите си по този начин, продължавайки петвековната традиция и днес.

Най-често ръчно върху коприната се рисуват цветя, птици или пейзажи. Процесът е сложен, труден и бавен, но пък резултатът е изискан, елегантен и уникален.

Всички багрила, които се използват, са естествени, получени основно от растения. В „Кага Юзен“ има пет основни цвята – червен, жълт, индиго, зелен и лилав. Някои цветове са по-трудни за производство от други, което ги прави по-скъпи. Такъв например е лилавият цвят.

При декорирането на кимоно по този специфичен начин е необходимо дрехата да е предварително съшита. След това се прави самият проект на рисунката. Кимоното се разглобява и започва украсяването му. За да се улесни процесът, обикновено платът се разпъва върху бамбукова рамка и така се рисува директно върху него.

След като коприната е напълно боядисана и изрисувана, тя се запарва по специфичен начин, за да се запазят цветовете.

През всички етапи на боядисване и рисуване на плата, той се третира с лепило на оризова основа, което накрая се отмива от тъканта. Коприната се изсушава напълно и след това е готова да бъде превърната в кимоно или в стенно пано, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.