Какво ще кажете за английски чай в 5 часа?

Някъде около 18-ти век, англичаните имат 2 основни „хапвания” за деня – закуска (особено обилна с хляб, говеждо, боб…) и вечеря (отново „сериозна”, но пък доста късно вечерта). Така че когато дукеса Бедфорд решила да организира „леки следобедни хапвания в 5 часа” в замъка си Белвоар, идеята била приета доста радушно от обкръжението й. Менюто по време на тези събирания се състояло от дребни кексчета, сандвичи, сладки и чай (сервиран в изящен китайски порцеланов сервиз). Постепено и други благородници въприели идеята за „следобеден чай и разходка в градината”. Не закъснели и първите кафетерии (Coffee Houses), където на чаша (или няколко) чай и вестник, мъжете се събирали , за да обменят информация в зависимост от интересите си. Кафетериите всъщност са предшествениците на прословутите английски частни клубове. През 18-ти век дори имало опити да се забранят и затворят тези кафетерии, тъй като те станали проводник на свободата на словото. Опитите приключили без особен успех.

Следвайки опита на холандските гостилничари, сервиращи чай в двора на хановете, англичаните доразвили идеята на чаения парк. Там дамите и джентълмените, с чай в ръка, можели да се наслаждават на оркестрални изпълнения, удобно прикрити беседки, игри, концерти, комар или пък фойерверки – през нощта. В подобен чаен парк лорд Нелсън, съкрушителят на Наполеон по море, срещнал любовта на живота си – Ема, по-късно лейди Хамилтън. За пръв път на тези мероприятия на жените било позволено свободно да влизат в смесена компания и публично събиране, без това да бъде критикувано от обществото. Тук, тъй като партитата били напълно свободни, също за пръв път членовете на британското общество се смесвали свободно, разчупвайки линиите на класа или рождествени права.

Даването на бакшиш (англ. tip, tipping), като похвала за качествено обслужване, възникнало не другаде, а именно в английските чаени паркове. Малки заключени дървени кутии стояли по масите из градината. Върху всяка от тях били гравирани буквите “T.I.P.S.”, което означавало “To Insure Prompt Service” (“Да осигурим навременно обслужване”). Както виждате и сами, инициалите подсказват откъде е дошла по-късно и самата дума в Англия и английския език. Ако някой от гостите желаел сервитьора да побърза (и така да си осигури пристигането на горещ чай от често доста далечната кухня), той пускал монета в разположената наблизо кутия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.