Как да обзаведем дома си в японски стил

Днес по цял свят японският стил е на мода в обзавеждането. Затова реших да Ви разкажа за най-характерното в японския интериор. Не вярвам, че част от вас ще се втурнат в сложната задача да си направят изцяло „японски” дом, но предполагам, че в известна степен биха избрали да внесат поне част от  „японски” детайли при обзавеждането на своето жилище.

В традиционното японско обзавеждане напълно липсва личният елемент: няма семейни снимки и любими сувенири, декорация, картини и други аксесоари – всичко, което в представите на западния човек придава индивидуалност на дома. Японският интериор се отличава с изтънчена и фина красота. Въпреки, че някои го смятат за безличен и аскетичен.

Ето и няколко съвета как да приспособите духа на японския интериор към западния стил, който може би сте застъпили в своя дом:

1. Намерете максимално изчистено легло;
2. Повдигнете матрака малко повече от традиционното японско легло;
3. Придържайте се към „сдържани” цветове като бяло, сиво, кафяво, бежово, бледо розово или портокалово.
4. Украсете стените с картини с японски пейзажи, кири-е, суми-е или избрани йероглифи.
5. Сложете възглавници по пода, декорирайте с паравани, бамбукови рогозки, бонсаи, ниски столове, японски свещници, лампиони от хартия. Разбира се,  спазвайте правилото да не претрупвате стаята.
6. Използвайте само естествени материи и материали в обзавеждането.
7. Много важна точка, макар и не свързана пряко с интериора – често гответе японски ястия и използвайте японски подправки – като пастата Мисо и сосовете Kikkoman, към които аз съм така привлечена … Тогава домът Ви естествено ще “замирише” на Япония 🙂

И помнете двата закона в японския интериор: лаконичност и много празно пространство в стаята.

Ето, че ви изнесох лекция като истински дизайнер. Не мислите ли?
Сега съм сигурна, че при следващия ремонт ще планирате да внесете вкъщи щипка японски дух, нали? А аз ще чакам вашите снимки, за да се похвалите.

 

2 коментара

  1. интересувам се от японските плъзгащи се врати, изработени с оризова хартия и лека дървена конструкция,,,как се правят и изработват ли се някъде в България?

    • Благодарим ви за коментара, г-жо Филипова, нямаме точен отговор. Може да попитате някой интериорен дизайнер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.