Как отбелязват Деня на детето в Япония?

Денят на детето в Япония се отбелязва на 5 май и е част от т.нар. „златна седмица“. Идването на този празник се усеща много лесно – уличките в квартала започват да придобиват по-различен вид. Пред домовете се появяват цветни знаменца във формата на японски шаран, хвърчила и други шарени украси.

Празникът се е наричал „Танго но секку“, но през 1948 г. властта в Япония променя името му и оттогава 5 май е Денят на детето.

Ще се запитате как се отбелязва тази дата в Япония? Семействата, които имат момчета, поставят пред домовете си знаменца във формата на японски шаран, тъй като рибата се смята за символ на празника.

Древна китайска легенда разказва, че пасаж различни риби се опитвал да си пробие път през водопад, наречен „Драконова порта“. Докато останалите се отказали и заплували надолу по течението, шаранът продължил напред, преминал през водопада и се превърнал в дракон.

В японския фолклор шаранът е символ на решителност и жизненост, той преодолява всички препятствия и плува нагоре срещу течението.

Друг символ на Деня на детето са самурайските доспехи и традиционният шлем. Тази украса за празника символизира желанието на родителите да отгледат силни момчета.

Както повечето японски празници, и за този се приготвят специални ястия. Едно от тях е чимаки – малки сладкиши, приготвена от задушен лепкав ориз, подобен на този за суши, и увити в дъбови листа.

По време на празника децата участват в традиционни японски пиеси и се състезават в специална Олимпиада, която се провежда на Националния стадион в Токио. Децата също използват деня, за да благодарят и да проявят уважение към учителите, родителите и роднините, които се грижат за тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.