Кендо – японската дисциплина на духа или пътят на меча

Нали не сте забравили, че започват дните на японската култура – изкуства и спорт. Това е поводът да ви разкажа за древното бойно изкуство с меч – кендо. За още по-любопитните ще напомня, че ще има демонстрации по кендо и други японски спортове на 12 октомври, в София, от 11.00 до 16ч. в НДК, откритото пространство в подлеза пред зала 2.

Кендо е едно от най-известните японски бойни изкуства, посветено на практиките с меч. Името произлиза от японските думи кен кен(меч) и до (път), т.е. пътят на меча.

Няма данни кога се е зародило кендо, но със сигурност това е станало в дълбока древност. От тогава до днес кендо претърпява много промени, упадък, разцвет, а майсторите непрекъснато развиват уменията си.

През периода Муромачи (1338–1573) се появяват организираните и систематизирани форми и стилове на кендо. През тази епоха започват и наследствените фамилии на майстори на това изкуство (шихан-ке). Наименованието кендо е създадено от Обществото на воинските добродетели във Велика Япония – Дай Ниппон Бутокукай, което било основано през 1895 г.

Първоначално кендо се е използвало единствено за сразяване на противника и за запазване на човешкия живот. Много важно е да се разбере, че в кендо да бъдеш победен не означава, че си загубил живота си.

В думата меч е заложената основната идея на кендо. Основните принципи в кендо са, че човек, въоръжен с меч, няма право на грешки и няма възможност да я поправи. Към всичко в живота се отнасят сериозно. Вторият важен принцип е, че няма еднакви ситуации – към всеки противник в боя трябва да се подхожда различно – с обновен дух и ентусиазъм. Затова думата меч в кендо се приема по-скоро като оръжие, което тренира духа на човека.

Днес практикувщите го приемат като спорт, форма на физическо или естетическо упражнение, но и начин за развиване на физическата дисциплина и характера.

А наскоро разбрах, че на български език излиза и книга за кендо “Основите на Кендо” от Нома Хисаши от издателство “Изток-Запад”. Приятно четене и заповядайте на 12 октомври пред НДК, за да видим демонстрациите и да се снимаме за спомен.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.