Кири-е – изящните японски картини

Да ви призная тази събота и неделя бях много заета – помагах в изложбата на кири-е и работилницата към нея – част от 24-те дни на Японската култура в България. Поканена бях от майсторките на кири-е Рина Пападополу-Узунова и от Анелия Иванова от клуба за японска култура “Накама”. Ще ви разкажа само най-главното за това древно японско изкуство. Автори на картините са Рина, Анелия, Дора Сомова и Марта Илиева.

Кири-е буквално означава “рязаните картини”. От лист японска хартия с много остър и тънък нож майсторът търпеливо изрязва образ – пейзаж, част от цвете, дърво, животно, портрет на човек, част от японски храм – сюжетите са безбройни. Важна особеност е, че всички изрязани части на картината са свързани помежду си.

Изкуството кири-е произлиза от древните обреди на почитане на божествата в Япония, а в областта на планината Хида-Такаяма и днес кири-е е запазено във вида, в който се практикувало през VIII-ми век.

Художникът предварително изготвя шаблон за картината и преценява кои части да изреже и кои да остави, някои линии са тънки, други – по-дебели, а с помощта на дебелината на линията се предава светлосянката. Изрязаната “рисунка” се залепва върху картон. Днес кири-е има приложение като картички, разделители на книги, илюстрации към книги и др.

Съществуват различни стилове в кири-е. Например майсторът Сю Кубо изработва своите картини от различни видове японска хартия васи, като им придава особен ефект с допълнително използване на различни материали – плат, бои, туш, пастел, пясък и др.

Рязането на картини никак не е лесно, макар че може би ви изглежда така. Ако искате да се запишете като начинаещи е добре да започнете от малките форми като разделители за книги, с картинки с прави къси линии. Така ръката ви ще свикне и ще придобиете усет колко да натискате ножа и как да го движите по извивките.

Прекарах два незабравими дни като помощник-учител в работилницата и се надявам да сме успели да запалим пламъчето на любовта към кири-е у посетителите на изложбата. Защото ви уверявам, че който се влюби в Япония, започва да харесва всичко японско – не само суши и соевия сос, а също – оригами, икебана, хайку, суми-е, става горещ почитател на книгите от японски писатели и на японското кино.
А, като казах кино – скоро ще има прожекции на японски филми в София с вход свободен – от 31 октомври до 6 ноември, но за това ще Ви разкажа следващия път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.