„Кокеши“ – традиционната японска дървена кукла

Японските кукли „кокеши“ са сред най-широко признатите видове кукли в света. Те са изключително популярни заради историческия им произход и културното им значение.

Тези кукли са ръчно изработени от дърво и се състоят единствено от тяло и глава. А майсторите рисуват лицето и дрехите им с бои. Те нямат ръце и крака, което го отличава и ги прави лесно разпознаваеми. „Кокеши“ се купуват както за подаръци, така и като сувенири.

Има много истории около точния произход на тези традиционни японски кукли. Една от най-популярните легенди от 19 век разказва, че през зимата фермерите ходели до горещи извори в страната и използвали меката дървесина, която расте около тях, за да изработват „кокеши“. След това ги носели вкъщи на децата си.

Въпреки че куклите са по-скоро културен символ, някои японци вярват, че „кокеши“ предпазват от пожари, именно заради това, че са създадени от дърво.

В Япония има занаятчии, които изработват ръчно тези кукли. Първоначално те изрязват главата и тялото на дърводелски струг, а след това ги шлифоват до съвършенство. Двете части се съединяват чрез специален щифт. За направата им може да се използва различна дървесина, но най-често те са изработени от вишнево дърво.

След това майсторите рисуват лицата и дрехите, като първоначално са се използвали само черна, червена и/или жълта боя. Днес „кокеши“ са доста по-шарени, което ги прави и популярна колекционерска вещ. Съвременните версии на куклите за първи път се появяват след Втората световна война, най-вече в градовете близо до Токио. И въпреки че „кокеши“ все още са с традиционна форма, няма ограничения за вида им. Всъщност някои майстори вече правят кукли във формата на герои от филми, както и на популярни лица.

2 коментара

  1. Супер са кокешите. Дали мога да си поръчам по Интернет и колко ли струва това?

    • Здравейте, Даниела! Кокеши се намират и на българския пазар. Попадали сме на различни варианти по книжарниците – elephantbookstore, ozone, book.store.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.