Обон – празникът на духовете на предците

Обон е много голям японски празник, който е слабоизвестен по нашите ширини. Нарича се още “празник на фенерите“. Този празник включва и традиционни танци, известни като Бон-Одори.

Обон е тридневен будистки празник, който се чества в средата на месец август. Поверието гласи, че по това време духовете на предците се завръщат по домовете си за 3 дни. Обон е много важен семеен празник, затова по време на честването му хората се връщат по родните си места. С това Обон наподобява Деня на благодарността в Америка например.

Произходът на тържествата по честването на Обон се губи в миналото, но се предполага, че японците празнуват този празник най-малко от VII век сл. Хр.

По време на фестивала семействата почистват домовете си и приготвят специални храни като плодове и зеленчуци и ги поднасят в предната част на “бутсудан” (семеен будистки олтар). Бутсуданът е украсен с цветя и хартиени фенери (chouchin), на които са изобразени фамилните гербове.

Въпреки че някои от ритуалите Обон са мрачни, по-голямата част от празника е весела и празнична. Това е времето, в което семействата щастливо се събират и празнуват краткото посещение на техните починали близки. Традиция е да се окачват фенери пред домовете, за да показват пътя на покойниците към дома. А през цялото честване на прaзниците от домовете и гробищата се носи аромат на тамян.

Торо Нагаши (т.нар. плаващи хартиени фенери) също са неизменна част от тридневните чествания. Хората се събират на реката вечерта на 15-ти август и пускат (в реки, езера, морета) малки плаващи хартиени фенери със запалена свещ вътре. Всеки фенер представлява един прародител, а запалената свещ му показва обратния път към неговия свят. По време на Обон се практикуват и както вече споменах Бон–Одори. Стиловете на танца се различават в различните райони, но обикновено японски барабани поддържат ритъма, а хората са облечени в юката (това е възприетото в Япония лятно кимоно).


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.