Онсен – горещи извори, почивка и никакви дрехи

Горещите извори или онсен са нещо като институция в Япония. Изобилието от активни вулкани прави страната гореща точка за естествени извори от всякакъв вид, привличайки градското население и хората, които искат да избягат от забързаното ежедневие и стреса и да се отпуснат.

В Япония има хиляди горещи извори, всеки от които съдържа различни минерали и осигурява редица ползи за здравето.

Най-важното нещо, което трябва да знаете за онсен е, че всички влизат в тях голи! Не само че забранява носенето дори на бански костюми, етикетът за посещение на подобен извор изисква да се изкъпете, преди да влезете. Ако няма душове, спокойно може да използвате кофа с вода.

Лека неприкосновеност на личното пространство внасят кърпите, с които можете да се загърнете, докато стигнете до самия извор. Важно е обаче да ги оставите настрани, за да не замърсите водата с тях.

Запомнете, че когато влезете в онсен, трябва да се отпуснете напълно, за да изпитате всичките позитиви от подобно преживяване. Затова и плуването и игрите във водата са абсолютно забранени.

След преживяването в лечебните води можете да продължите своята почивка в предвидените за това стаи за релаксация. Там вече можете да си облечете традиционното за Япония комоно.

И още един полезен съвет – ако имате татуировки, проверете дали в избрания от вас онсен, не са забранени. На много публични места в Япония перманентните рисунки по тялото не се приемат с добро око, тъй като се свързват с местната мафия Якудза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.