Оханами в сърцето на София

Тази събота имах честта да бъда гост на едно прекрасно събитие, свързано с Япония и нейните традиции и култура, което се проведе в София. Събитието, за което ви говоря е т.нар. Оханами – пролетно тържество, организирано по случай цъфтежа на японските вишни. То се проведе в Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий“ и бе организирано от Асоциацията на завършилите Токайския университет в България.

Още преди да вляза в библиотеката, в градинката отпред бях пленена от аромата и красотата на разцъфналите японски вишни и както много други минувачи побързах да се снимам сред цветовете им.

 

 

 

 

 

 

Тържеството започна със слово на директора на Народната библиотека проф. Боряна Христова, която подчерта, че за пореден път партнират на пролетните тържества на японските вишни и лично тя е поискала и разрешила такива дървета да бъдат посадени в градинката пред библиотеката, за да може всички да им се любуват. 🙂

След нея говори специалният гост на празника – посланикът на Япония в Република България негово превъзходителство г-н Такаши Коидзуми. Той разказа за традицията на тържествата, посветени на цъфтежа на вишните в Япония и сподели задоволство, че тази традиция вече е приета и в България и на много места е станала повод за хубави тържества, като това, на което присъствахме. Поздрав към всички присъстващи отправи и г-жа Биляна Станойлович, председател на Асоциацията на завършилите Токайския университет у нас.
Последваха няколко прекрасни изпълнения на специалните гости от Формация при Фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, които представиха както български, така и някои японски традиционни песни и предизвикаха бурните аплодисменти на публиката.
За украсата на залата се бяха погрижили от Школата по икебана „Сога”, а след музикалните изпълнения станах свидетел и на демонстрация на чайна церемония от възпитаници на Клубът на любителите на чайната церемония „Урасенке”.

И след всичко това домакините се бяха погрижили да ни осигурят вкусно хапване и пийване, където аз не пропуснах да опитам някои специално приготвени японски ястия.

Имах един прекрасен и слънчев съботен следобед и ви приканям и вас да отидете да се полюбувате на цъфналите японски вишни пред Народната библиотека в София – все още са там и ви очакват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.