Петте „НЕ“-та, които не трябва да забравяте в Япония

Всяка култура си има своите правила и норми на поведение. И японската не прави изключение. В западните страни тяхното нарушаване не е от особено значение, в източните обаче стъпването встрани от пътя може да доведе до неловки ситуации и дори до обида. Ето петте „НЕ“-та, които не трябва да забравяте, когато сте в Япония.

НЕ докосвайте събеседника си

Тук сме свикнали да прегръщаме и дори да целуваме познат човек или приятел, когото срещаме. Не прави изключение подобно сближаващо поведение и с хора, с които дори сега се запознаваме. В Япония обаче нещата стоят на съвсем противоположен полюс. Докосването, дори и минимално, не се приема с добро око, още повече, ако то се случи в работна обстановка. За да приветствате някого, е необходимо единствено да се поклоните леко. А за да стигнете до топлите отношения, на които сме свикнали ние, трябва наистина да сте много близки с човека отсреща.

НЕ използвайте телефона си във влака

Японците държат изключително много на маниерите на публични места и особено във влаковете. На перона и във вагона звучат анонсиращи съобщения, които обясняват как трябва да се държите по време на пътуването си. И тези правила включват използването на телефони. В някои райони пътниците са приканени дори да изключат напълно мобилното си устройство, за да не притесняват останалите хора във влака. Изобщо не си и помисляйте да водите разговор, докато пътувате.

НЕ оставяйте бакшиш на сервитьора

Вече съм ви разказвала, че в Япония не е никак уместно да оставите бакшиш на сервитьора или на бармана. Същото се отнася и за обслужващия персонал в хотелите. Не мога обаче да не спомена това правило и тук, тъй като ако не се спазва, поведението се смята за обидно.

НЕ влизайте в нечий дом с обувки

Влизането в дома на някой японец с обувки на краката би предизвикало огромно възмущение у домакина. Докато в западните култури носенето на обувки вкъщи и дори сядането на дивана с тях е нещо нормално, в Япония това е едно от най-големите табута и се смята за проява на изключително ниско възпитание.

НЕ яжте храна навън

Яденето на храна извън дома и заведенията за хранене е може би едно от правилата, които се толерират най-много в Япония. И въпреки това, ако похапвате сандвич в обществения транспорт, не се учудвайте на намръщени погледи от страна на останалите пътници. Причината е, че по този начин смущавате тяхното пътуване с миризма, например, а и може да изцапате превозното средство или някой, който седи до вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.