Пет от най-забележителните храмове в Япония

Япония е дом на много чудни и уникални забележителности. Също и на множество изумително красиви храмове и светилища. Някои от тeзи места за поклонение са с доста особено предназначение. Ето и някои от тях.

  • Светилището Удо

Разположено на бреговата линия на Ничинан, южно от град Миязики ще намерите полускритото светилище Удо. То е посветено на легендарния първи Император на Япония. Искрящо от цветове, до светилището може да стигнете по мрежа от стъпала и скалисти пътеки, откъдето се откриват най-красивите гледки в околността. Мястото е популярно за тези, които искат да започнат семейство, защото според легендата пиенето на водата, която капе межуд скалите помага за забременяване.

  • Кугинуки Джизо

В северозападен Киото ще намерите Кугинуки Джизо или с по-красноречивото му име “храмът на пироните”. Забележителността е кръстена на легенда за търговец, който живял близо до храма около 1500. Според нея мъжът страдал от ужасни болки в ръцете и след молитва, отправена към бог Бодисатва Джизо, разбрал, че в минал живот е пронизал изображение на човек, когото е мразел, драскайки с пирон по ръцете му. В знак на изкупление той оставил няколко пирона и клещи до храма. През годините много хора страдали от болки и посетили лично храма, предлагайки клещи и пирони на боговете. В резултат стените на храма сега са покрити с пирони, превърнали се в изключително необичайна декорация.

  • Храм Готокуджи

Един от най-привлекателните храмове в цяла Япония – Готокуджи – е мястото на хиляди манеки-неко или “примамващите котки”. Знак на късмет и щастие, историята на храма датира от Едо периода, когато се предполага, че котка, за която се грижил свещеник от храма, завела един от най-великите феодални лордове до безопасно място по средата на ужасна буря. Според историята котката привлякла вниманието на лорда като махала с лапата си, поради което повечето котки в храма са с една вдигната лапа.

  • Храм Чогосонши-джи

Тази забележителност се намира в планините в областта Нара и е популярна туристическа дестинация за пътуващите с деца заради огромната статуя на тигър като от анимационните филми. Историята на храма следва пътешествието на принц Шотоку, който посетил храма през 6 век, за да се помоли за победа във войната. Отишъл в годината, на деня и часа на тигъра. Продължавал да се моли, докато войската му не спечелила войната. Храмът, заобиколен от високи планински вериги и лъкатушещи пътеки, е идеалната локация за пътуване, ако се намирате в близост.

  • Храм Капа Дера

Капа е наполовина жабок, наполовина човек-гоблин, известна в японския фолклор. Преданието е, че той сграбчва неподозиращи хора, скитащи около мостове, блата и други мътни води. Толкова известен е в Япония, че в Токио има квартал, посветен на образа му. Мястото е познато като Капабаши – мостът на Капа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.