Подари ми шоколад за любов

Искате ли да знаете защо 14 февруари слага край на несподелената любов? Пак ще ви припомня историята 🙂

Цял свят ще празнува 14 февруари – Денят на любовта. И Япония не прави изключение, както съм ви споменавала и преди. Но там по традиция жените подаряват шоколад.Считало се за позорно жена да признае пред мъж своите чувства. Можете да си представите, колко често се срещала несподелената любов, нали? Но умните жени измислили този празник на любовта като повод да признаят на мъжа на сърцето си, че го обичат.

Разбира се, съобразителните търговци, веднага прегърнали идеята. Днес се правят мащабни рекламни кампании, които продават купища специални шоколадови бонбони. Маркетинговите проучвания сочат, че 20 % от консумацията на шоколад в Япония се случва на 14 февруари. Това сочи, че Свети Валенетин се е превърнал в национално събитие! За което събитие се приготвят и подаряват трите основни вида шоколадови бонбони:

1. Между съпрузи и гаджета като поредното доказателство за обич – Honmei-choko, ръчно изработен и често е във формата на сърце.
2. На колегите и съучениците-мъже за да покажат уважението си към тяхната колегиалност, без да имат романтични чувства към тях – Giri-choko.
3. Между приятелки – Tomo choko – модерният вариант на Giri-choko като символ на приятелството. Разменят си го главно съученички в гимназията.

Винаги съм смятала, че празниците, посветени на любовта, са най-хубавите. Знам, че в България няма точно определени жестове и подаръци за Свети Валентни. Често се подаряват цветя, организират се романтична вечеря или се разменят картички – по мейл, скайп или фейсбук. В този случай желанието на много влюбени – със споделена или несподелена любов е сигурно: „Подари ми картичка за любов, напиши ми нещо шоколадово!”.

Вие влюбените ли сте? А решихте ли с шоколад, картичка или друг подарък да изненадата любимата/любимия? Ще се радвам да споделите 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.