Подаряване на подаръци — традициите в Япония

Щом става дума за подаръци, Япония е ненадмината с многобройните си правила и етикет, повлияни от различни традиции. За разлика от западните култури, където в някои случаи можем да правим подаръци и без да очакваме нещо в замяна, в Япония подаряването и получаването е един непрекъснат цикъл от задължение и израз на благодарност. Не се очаква да знаем всяка една тънкост в традициите, но ето кои са най-важните поводи и видове подаръци.

Omiyage
Omiyage представлява малък подарък тип сувенир, който подаряваш на приятели, семейство и най-често на колеги след завръщане от ваканция. Обикновено те са поотделно опаковани консумативи, пакетчета чай, закуски.

Подаръци в знак на благодарност
Основните видове за такъв тип подаръци са три: okaeshi, ochugen, и oseibo.

Okaeshi са малки подаръци, които даваш в замяна на подарък, който си получил. Най-често okaeshi трябва да струва около половината от стойността на подаръкa, който вие сте получили. Често подарявани подаръци са кърпа за ръце, сладкиши, алкохол. Ochugen се подарява около средата на годината и изразява жест на благодарност към хора, на които се чувстваш задължен – родители, членове на семейството, любим учител или работодателя. Oseibo е подобен вид подарък, който се подарява в края на годината в знак на благодарност за помощ или услуга през изминалата година. Ochugen и oseibo често са красиво опаковани подаръчни кошници с храна, като те могат да включват продукти от ежедневието — олио или соев сос.

Сватба
Ако някога ви се случи да присъствате на японска сватба, не очаквайте да има огромен куп с подаръци. Гостите традиционно подаряват кеш, запечатан в специален плик, наречен shugi-bukuro, защото се приема за грубо да се подаряват пари директно. Банкнотите трябва да са нови, неизмачкани и в нечетен брой, тъй като четните номера лесно се делят, а това според японските вярвания носи лош късмет на младоженците.

Рожден ден
Празнуването на рожденни дни и подаряването на подаръци е една от по-модерните традиции в Япония. Това е така, защото преди 20 век възрастта на човек се отброявала по традиционен китайски метод, при който всички остарявали с една година в първия ден от Новата година. Въпреки, че японците може да получават подаръци за рожден ден от родители, близки приятели или от половинката си, повечето хора не очакват да бъдат засипвани с подаръци. Вместо това приятелите на рожденника обикновено го черпят с ястие, както и с торта за рожден ден или десерт. Ако не сте близки до рожденника, не е необходимо да му подарявате прекалено скъп подарък, тъй като получателят ще се чувства задължен да ви подари okaeshi в замяна.

Коледа и Нова година
Подобно на подаръците за рожден ден размяната на коледни подаръци е сравнително нова традиция в Япония. Коледните подаръци няма нужда да са лични и със санитментална стойност, както в западните култури. Шапка, шал или пижама са хубави подаръци за член на семейството, но много хора се радват и на практични подаръци като подправки и консервирана храна.

На Нова година обичаят е възрастните да дават на децата плик с пари – otoshidama. Традицията наподобява китайските червени пликове с пари, но не е задължително пликовете да са в червен цвят и се подаряват на 1 януари вместо на Китайската нова година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.