Правилата на японския поклон

Поклонът в Япония може да се използва като поздрав, представяне, показване на уважение или извинение. Ето няколко ситуации и правила от японската традиция, в които е хубаво да се използва този жест.

Поздрав

Обичайно привеждането на главата и раменете на около 10 и кимването се използва като поздрав към приятел. Подобен жест може да се използва и за довиждане. В изключително формални обстоятелства може да се стигне и до пълен поклон с горната част на тялото.

Представяне

И при официалното, и при неформалното представяне се очаква да се поклоните на 30° с горната част на тялото. Важно е да държите главата и раменете си прави, а ръцете – отстрани. Ако човекът, с когото се запознавате, е много важен, тогава поклонът трябва да е на 45°. Доброто възпитание предполага този поклон да продължи около 1 секунда.

Важно е да сте преценили разстоянието от другия човек така, че да не се стига до неприятни сблъсъци и ситуации. И не забравяйте, никога не се ръкувайте, докато се покланяте.

Уважение

Поклонът е израз на смирение. Той винаги показва уважение.

При спортни прояви

Друг поклон на уважение е между опонентите преди спортна среща. Тогава често навеждането е на около 20°.

Като религиозен жест

Традиционно е да се извършва поклон пред боговете в шинтоистките храмове. Религиозните церемонии често изискват дълбок поклон от позиция на колене.

Благодарност

Ако някой ви позволи да го пропуснете напред на опашката, хубаво би било да му кимнете с глава за благодарност. Често се случва и шофьори да се покланят един на друг за малки любезности на пътя.

Извинение

Поклонът е и израз на извинение, а отклонението му зависи от големината на грешката. Най-сериозните изискват поклон с цяло тяло от позиция на колене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.