Рожден ден по японски

Както вече много пъти сме се убедили, Япония е страна, която винаги може да изненада Западния свят със своите традиции. Днес ще се фокусираме върху „нестандартното“ отбелязване на рождения ден в Страната на Изгряващото слънце. Всъщност, празнуването на рожден ден е започнало след 1950 г. До преди това се е вярвало, че човек остарява в деня на настъпване на новата година, а не в деня, в който се е родил.

Въпреки това, може да се каже, че японците са едни от най-ощетените хора по отношение на отбелязването датата на раждането. Децата празнуват общ рожден ден, когато навършат 3, 5 или 7 години. Тържеството се нарича Shichi-Go-San, отбелязва се в определени дни, еднакво е за всички деца и може изобщо да не съвпадне с истинската, лична дата на раждане. Буквално преведено Shichi-Go-San, означава 7-5-3. Нечетните цифри в Япония се смятат за магически, а съответстващата им възраст символизира важни, преломни етапи от израстването. На самата рождена дата се честити само на родителите, които се поздравяват с годишнината от извършения от тях подвиг – появата на отрочето им.

Друг важен празник е 20-годишнината. Разбира се, този празник си има специална дата – вторият понеделник на януари. Прието е младежите да се обличат официално с традиционни кимона и да излязат да се почерпят, тъй като 20-годишнината е навършването на пълнолетие я Япония и алкохолът вече е разрешен.

На подаръци също не се надявайте – в Япония е прието да се поднасят, само когато човек навършва 60, 70, 79, 88 или 99 години.

Западната култура, обаче, повлиява доста на японците и постепенно започват да се организират партита. Все повече семейства избират да направят детски тържества на самата дата – с торта, подаръци и пеейки английската версия на Happy Birthday. При възрастните е прието рожденият ден да се организира от приятели и роднини, които да си разделят сметката. Различни проучвания, показват, че за младите японци празникът е толкова важен, колкото и в други страни.

Япония е страна, която живее според свои собствени правила и норми. Рутинни и нормални традиции за тях, на нас понякога ни изглеждат особено. И може би именно това ги прави толкова интересни за нас, Западния свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.