Сумимасен – най-използваната дума в японския език

Ако сте си поставили за цел да научите поне една дума на японски език, „сумимасен“ (sumimasen) не е лош избор. Означава „извинете“ или „простете“ и се използва в различни случаи и ситуации.

Хората, които са нови в изучаването на този така сложен език, имат склонността да прекаляват с употребата на думата „аригато“, която означава „благодаря“. Ако обаче се заслушате в някой, който говори свободно японски, ще разберете, че не е необходимо постоянно повторение.

В японския език е по-често срещано да кажеш „съжалявам“, вместо „благодаря“, ако го сравним с английския. И веднага давам пример – ако задържите вратата на асансьора, англоговорящ човек ще ви каже „thank you” или „благодаря“. В Япония е много по-вероятно човекът отсреща да ви отвърне със „sumimasen” или „извинете“.

Не е забранено да използвате и „аригато“, за да благодарите за малка услуга или мил жест, но няма да звучи съвсем естествено.

Логиката в японския език и употребата на тези думи е следната – можете да изкажете своята благодарност, ако някой ви е помогнал, или да се извините, че сте му причинили неудобство с жеста към вас.

Обикновено „сумимасен“ се използва, за да се извините неофициално на някого, когото сте блъснали на улицата, без да искате, например.  Ако искате да направите извинението по-искрено, можете и леко да се поклоните.

Думата се използва доста често и в ресторантите. Сервитьорите не са задължени да дойдат до вашата маса, ако не ги повикате. В тази ситуация на помощ идва думата „сумимасен“, която можете дори да извикате и няма да се сметне за неприлично поведение.

И нищо чудно, че според гайдовете за пътешестване в Япония „сумимасен“ е на първо място сред десетте задължителни думи, които трябва да знаете на местния език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.