Сумо, бейзбол, ръгби… Кой е националният спорт на Япония?

Спортовете винаги са били неразделна част от японската култура. Ако ви попитам – кой е националният спорт на Япония, сигурно ще ми отговорите, без да се замисляте, че става въпрос за сумо. Отговорът обаче не е толкова лесен, тъй като в страната изключително популярни са още бейзболът, баскетболът, дори ръгбито.

Сумо

Сумото, което някога се е смятало за неоспорим национален спорт на Япония, днес не е толкова популярно сред по-младото поколение. В последно време средната възраст на присъстващите на този вид състезания е над 50 години. Сумо борбата вече не е големият хит, който беше преди години, въпреки че все още е много популярна сред туристите.

Бейзбол

Бейзболът винаги е бил един от най-популярните спортове в Япония, особено сред по-младата аудитория. За първи път започва да се практикува в Япония през 1872 г. Разбира се, всичко това е повлияно от САЩ. От тогава популярността му расте стремглаво.

Ръгби

Любовта към ръгбито на японците пламва силно през 2015 година, когато националният отбор успя да победи в последната минута двукратния световен шампион Южна Африка на Световното първенство. И нещо повече – тази година Япония е домакин на Световната купа и страната мечтае успехът ѝ да се повтори.

Баскетбол

Баскетболът е друг спорт, който винаги е бил популярен в Япония, но страстта към него значително се е увеличила в последно време. Това отчасти се дължи на включването на японски играчи в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (НБА).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.