Събития по света и у нас през май

Днес реших, че трябва да направя някакъв списък на многото интригуващи събития, които предстоят през този май месец.

И не само това, но има и много дати, на които се честват различни празници.
Е, няма да мога да отпътувам за чужбина, колкото и близки да са дестинациите, за да присъствам на всичките, но все пак си е интересно да се знае какво, как и защо ги правят събитията по света и у нас 🙂 Но не открих никое, което е свързано с японската култура. Вие да знаете нещо по въпроса, което аз пропускам?

Та, ето и едно малко списъче:

8 май – Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец

9 май – Фестивал на щурците във Флоренция, Италия
Фестивалът на щуреца (Festa del Grillo) тази година, ще се проведе във флорентинския парк Кашине, където се продават хиляди “щастливи щурчета” всяка година. Какво по-очарователно да си вземете един щурец в двора? 🙂

9 май – Фестивал на швейцарската бира във Вьове, Швейцария
Ха, сега – време ще е за една студена бира, малко жива музика и шоу 🙂

9-12 май – Пролетен панаир на занаятите в Пловдив
Всичко българско и родно…..Да, какво по-хубаво от това да уважим труда на българските ни занаятчии 🙂

12 май – концерт на Depeche Mode
Едно от най-очакваните музикални събития през годината. Датата я разбрахте, а мястото е стадион “Локомотив” в София. Време е да се запознаем с дългоочаквания 13 студиен албум на бандата “Delta Machine”. Ако сте любители, значи 100% ще сте там 🙂

14 май – концерт на Bon Jovi
Другото голямо събитие през месеца ще се проведе на Националния стадион “Васил Левски”. От нас, бандата Bon Jovi стартира своето европейското турне. “It’s my life”….

15 майМеждународен ден на семейството

15 – 19 май – мюзикълът “We Will Rock You”

Всяко представление от мюзикъла ще се проведе в “Арена Армеец София”, а капацитетът е ограничен от 4 500 души, като на 18 май спектаклите ще бъдат два – от 15:00 и 20:00 часа. “We Will Rock You” е гледан от над 15 млн. души в 17 държави, ако не знаете случайно 🙂

6 – 19 май – изложба “Големите за малките”
Изложбата е благотворителна и ще се проведе в “Дом на науката и техниката” в София, а Албино Питти, който е и основния “виновник” за нея ще дари 60 % от приходите от продадените картини и билети на фондация “Димитър Бербатов”, като идеята му е средствата да бъдат използвани за подпомагане на талантливи деца в България.

17 май – Международен ден на информационното общество

17 май – Международен ден срещу хомофобията

17 май – Звезди на българския балет
Събитието ще се проведе в Зала 1 на НДК, а всички любители  на балетната класика и съвременна хореография ще останат възхитени от това, което се подготвя.

17-19 май – Античен фестивал “Филипополис 2013”
Това е петият античен фестивал и може да видите: античен танц в изпълнение на Ансамбъл “Тракия”, гладиаторски битки, панкратион – антична борба, пазар на роби, тракийски и римски ритуали, състезания по ораторство, римски театър, демонстрации на оръжия, шоу с въртене на огньове. Ако не сте се досетили още, той ще се проведе в Пловдив 🙂

17-24 май – Празници на Банската традиция “Между три планини”
Празниците са официалното откриване на летния туристически сезон. В рамките на празниците могат да се посетят етнографски и кулинарни изложби, изложби на изобразителното и приложното изкуство, тематични вечери, посветени на банския хумор, песни, хора и обичаи. Освен това може и да видите изложението на мебели “Произведено в Банско “, което представя традициите и съвременните тенденции в производството и дърворезбата по този край.

17-18 май – Джаз пролет в Будапеща, Унгария
Ако сте фен на джаз музиката, ето го и мястото, където да се насладите на изпълненията на едни от топ джаз изпълнителите 🙂

18 май – Международен ден на музеите

18-19 май – Нощ на музеите в София
Аз миналата година ходих и бях очарована и направих рекорд и посетих всички музеи за тази нощ. Освен, че е забавно да се състезаваш със себе си, оставаш с впечатление, че и сто пъти да гледаш експонатите в музеите, все пак имат нещо ново, което са ти покажат. Не забравяйте – вратите са отворени и посещенията са безплатни до полунощ.

18 май- Габровски карнавал
Вярвате или не, днес научих, че има такъв. Но пък ми е интересно да отида…Доколкото разбрах всяка година темата на карнавала е различна. А тази каква ли ще е?

18 май – Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата
Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата се провежда в Габрово от 1973 година. То е най-мащабната международна проява, организирана от Музея “Дом на хумора и сатирата”, която включва конкурси за съвременни постижения на хумористичното и сатиричното творчество.

21 май – Международен ден на културното многообразие за диалог и развитие

24 май – Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост
Тук ще пиша като му дойде времето 🙂

31 май – Международен ден без тютюнопушене

31 май – Международен ден на блондинките

Е, направихте ли програмата вече и кои събития ще посетите? Споделете с мен, а аз ще споделям с вас 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.