Тайната на японската усмивка

Сигурно мнозина са намерили вдъхновение през празниците да сготвят рецепта за конкурса – Бъди победител в кухнята – спечели. Има още време да се включите в готварската надпревара, а междувременно дъждовните дни ме накараха да се замисля за японската усмивка. Затова днешният ми пост е много усмихнат 🙂

Японците са известни с това, че усмивката не слиза от лицето им. Етикетът изисква да се обърнеш към всеки с умивка, даже когато нямаш настроение. Това е знак на уважение и вежливост към събеседника. В Страната на изгряващото слънце не е прието да се оплакваш от живота. От ранно детство японците се възпитават да бъдат спокойни, издържливи, доброжелателни, силни духом и търпеливи. Говоренето на висок глас и агресивната жестикулация още от векове са се смятали са “варварски обичай”. Разбира се, и там хората имат проблеми, както навсякъде по света. Просто всеки се справя сам с трудностите.

Прочетох една класация, според която на първо място в света по усмивки са американците, на второ място – японците, а на трето – мексиканците. Не знам дали ще го приемете за вярно, но пък е повод за размисъл. Аз знам със сигурност:  усмихвай се и животът също ще ти отвърне с усмивка.

А вие колко пъти се усмихнахте от сутринта?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.