Традицията на японската сватба

В сезона на сватбите може би си задавате въпроса – какви са традициите и обичаите на този ритуал в Япония. В тази статия ще ви разкажа малко повече за традиционната японска сватба.

Японските сватбени церемонии се провеждат в шинтоистките храмове и са водени от шинтоистки свещеник. Този ритуал се смята за строго интимен и обикновено на него присъстват единствено близки членове на семейството на булката и младоженеца. Вместо халки, двойката си разменя ритуални чаши със саке като символ на своя съюз. Едновременно с това клони от свещеното вечнозелено дърво сакаки се поставят като символ на уважение към религията.

На традиционната японска сватба двойката е облечена в официални копринени сватбени кимона. Този ритуал обаче все повече се повлиява от Запада и булката все по-често носи бяла рокля, а младоженецът – костюм или смокинг.

Вместо подарък, традицията повелява да се дават пари, поставени в красива опаковка или кутийка. Разбира се, новото семейство не би върнало и предметни подаръци, като много често това са придобивки за дома, като прибори и съдове.

След официалната церемония всички гости са поканени на парти, което е доста подобно на западните традиции – с речи, песни, танци, много храна и алкохол. Трансформацията на традицията до голяма степен се обяснява с факта, че повлияните от Запада церемонии са доста по-евтини от тежките официални шинтоистки ритуали. Не е изненада дори провеждането на сватби и в християнски храмове. Въпреки че Япония е предимно будистка нация, тези сватби в християнски стил са по-скоро подчинени на стила, отколкото на религията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.