Художничката Детелина Тихолова – как се рисува хайга и суми-е

Представям ви Детелина Тихолова. Така продължавам традицията да ви срещам с интересни хора от света на японското изкуство и култура. Тя преподава изобразително изкуство, но всяка свободна минута отива за другите й любими занимания: рисуване, фотография и писане на хайку.  Печелила е много национални и международни награди. Последното й отличие е от тази година на Националния хайку конкурс, на който получи награда за цялостно творчество.

Как започна любовта ти към Япония?

То стана неусетно – първо започнах с хайку, слад това дойде  суми-е и накрая хайга… и всичко това води към Япония. Привлече ме краткостта и простотата в изразяването им в изкуството.

Каква е разликата между хайга и суми-е?

Суми-е е бърза рисунка с туш върху оризова хартия. Заради използването на много нюанси на сивото яdetelina40 наричат монохромна живопис и е свързана с дзен. Хайга се нарича рисунка суми-е към която има добавено стихче хайку. Днес е много популярна фото-хайга, към снимка да се добави хайку. Работя и в трите стила.

Всяко хайку ли може да бъде “нарисувано”? Имала ли си случай, когато не си могла да “нарисува” хайку?

До сега не съм имала затруднение с рисуването към хайку, защото не го правя насила, а чакам моментът да дойде…, а той винаги идва. Но веднъж имах затруднение с рисуването на едни магнолии, които доста ме измъчиха и все не ставаха, както ми се искаше. Точно тогава се роди едно хайку.

магнолии
рисувам ги от дни
и не могат да цъфнат

А ето и още едно:
луната в чая
все същата
нова година

Имаме ли ние, българите, сетива да харесваме хайку и суми-е? А да ги разбираме? Не ли много далеч от нас японската философия за живота и красивото?

makove34Разбира се, че имаме сетива за красивото, хайку и суми-е са естетика. Що се отнася до разбирането, в първия момент стоят странно, но след обяснение на смисъла, нещата си идват на мястото.  Това е подобно на празните пространства в рисунките, където ненарисуваното е по-важно от нарисуваното, а в хайку – неизказаното е по-важно от изказаното. Точно тук е ролята на читателя и зрителя. Те довършват творбата. Много хора се обръщат към дзен естетиката, защото тя е близко до земята и до простите, обикновените неща в живота.

Сподели с читателите на блога “Ойши” твое хайку или сенрю.

в ръцете на циганин
две ябълки
по-хубавата за коня

Така приключи нашият кратък разговор.  В същност не исках да свършва, но имаме уговорка за следващи срещи. Ако вие, моите читатели, имате въпроси към нея – можете да ги зададете чрез мен 🙂

За любознателните ще припомня 3 други публикации, свързани с хайку:

Любов и приключения в хайку романа “Мимолетен свят” от Дейвид Ланю

Актрисата Мая Кисьова: Обичам Япония от хайку до театралните роли

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.