Цветята говорят японски

Много ми се искаше да ви запаля за икебана още със заглавието, защото наистина икебана не е пищният букет цветя във ваза, както го подреждат в западната култура. Умението за създаване на икебана се учи дълго и от дебел учебник, както споделят от сдружение “Сога” – България. Трябва да знаете също, че всяко цвете има своя символика.

Нали си спомняте, че в момента текат дните на Японската култура в България? А тази седмица има една уникална изложба – икебана и кири-е заедно в една експозиция. Изложбата ще бъде открита на 17 октомври, т.е. утре от 18 ч. и ще продължи до 21 октомври в Галерия “Мисията” ( и по-точно Държавния културен институт на ул. “Алфред Нобел” № 2, срещу официалния вход на МВнР). Композициите икебана са аранжирани от членове на сдружение “Сога”, а “рязаните картини” са дело на Рина Пападополу-Узунова и на деца-ученици на Рина.

Нямам търпение да посетя изложбата, защото всеки път икебана създава различно настроение! Вярвам, че тези от вас, които са се докоснали до нея, ще го потвърдят. Със сигурност ще взема и фотоапарата си, за да запечатам късчета от “Силата на цветята” – както е мотото на изложбата.

Накратко ще ви запозная все пак и със самата философия на икебана. Тя може да се подреди от клонки, цветя и треви като се спазват много строги правила.

Японците умеят да „четат” в икебаната на най-дълбото философско-религиозно ниво и да обясняват смисъла й като мечта за идеалния свят или нравствен урок. За японците икебаната може да има нежно любовно или приятелско послание, което да възхищава със своята красота.

Икебана е въплъщение на единството и борбата между противоположностите – между „ин” – тъмнината и „ян” – светлината. Тя олицетворява пределна строгост, сдържаност, лаконизъм, оригиналност и простота. Тя напомня японското хайку с неговата краткост, съвършенство и философска дълбочина.

Погъделичках ли любопитството ви? Ако съм ви запалила поне мъничко по икебана, елате на изложбата, за да се насладим заедно на японската красота на аранжирането на цветята. Пригответе сетивата си и за великолепните”рязани картини” кири-е, но за това изкуство ще ви разкажа друг път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.