Чаят – откъде идва


Имали ли сте възможност да се запознаете с историята на чая и чайната церемония? Аз ще ви я споделя в няколко интересни заинтригуващи поста. Ето и началото…

Предполагам всички сте чували, че той всъщност тръгва от Китай. За негова „родина” се смята провинцията Юнан, където днес все още могат да се видят високите 20-метрови чаени дървета. Действието на кофеина в техните листа е било познато на хората още преди хилядолетия.

По време на династията Танг (618–907 г.) чаят става толкова популярен като напитка, че постепено напуска пределите на Китай и се разпростира в Япония, Корея и Централна Азия. По-късно през периода XV–XVII век, или времето на великите географски открития, когато европейците били жадни за завоюването на нови територии и богатства, чаят навлиза и в западно-европейската култура. За първи път чаят „акустира” в Европа през холандските пристанища. През XVIII век напитката придобива изключителна популярност из всички английски колонии по света и дори се възприема като част не от Източната, а от Английската традиция. Всъщност за поданиците на кралицата пиенето на черен чай (с мляко и захар) било предпочитано следобедно занимание, докато зеленият чай си останал по-популярен на Изток.

По онова време напитката имала доста висока цена, което автоматично я превърнала и в привилегия на богатите. Продавала се основно в аптеките наред с други „екзотични” подправки като джинджифила например. В средата на XVII век чаят вече започва да се предлага и в обикновените хранителни магазини. Интересно е да се знае, че точно тогава течал един спор между лекарите в западните общества за това дали чаят е вреден или полезен – спорът продължил около 20 години…

Около 1650 г. чаят пристига и в Новия Свят. Холандците започват активна търговия първоначално в пределите на колонията Ню Амстердам (днешен Ню Йорк). Когато англичаните завземат тази колония, те с почуда установяват, че местните консумират повече чай от цяла островна Англия накуп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.