Швеция, където „Фика“ е много повече от почивка за кафе

Сещате ли се коя е най-популярната шведска храна? Не, не са кюфтенцата с боровинково сладко. И когато говорим за храна на територията на тази скандинавска държава, има нещо много по-важно като ритуал в ежедневието. Фика!

Фика е шведската дума, която се използва за почивка за кафе и обикновено се употребява като глагол. Не си мислете обаче, че по време на фика ще изпиете едно кафе. Тя всъщност е много повече – обичай, който поставя фокуса върху прекарването на приятно време с приятелите, семейството и колегите.

Какво точно значи фика? Шведите предпочитат да не превеждат думата за чужденците и вярват, че те сами ще се уверят в значението ѝ, когато я изпитат на шведска земя.

Това е моментът, в който си вземате почивка от забързаното ежедневие, често с чаша кафе, а може и с чай, комбинирайки го с вкусно печиво. Можете да го направите сами или с приятели, роднини, колеги. Можете да прекарате своята фика у дома, в парка или на работа. Но най-важното е да си откраднете време за себе си, което да комбинирате с любима вкусна храна.

Разбира се, има разнообразие от класически шведски рецепти, които са изключително подходящи за фика, но  добрата новина е, че във фика няма правила.

Но пък тя е задължителна за шведското ежедневие под различни форми. Обикновено в офисите почивката за фика е както сутрин, така и следобед. Ако пътувате с влак, например, и забравите да си приготвите термос с кафе и нещо сладко, можете да сте сигурни, че във вагона ви чакат специална чаша кафе и кифличка.

Фика не е просто пауза за кафе, тя е начин на живот и нещо, което всички бихме могли да използваме малко повече в живота си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.