Шименава против зло – японската новогодишна традиция

Дните неусетно напредват и все повече ни приближават към Новата 2014-та. Няма как моите постове също да не се подчинени на празнични теми. Преди дни ви разказах за японските новогодишни картички, а днес ще ви споделя за японската традиция шименава.

Шименава е оризово въже, усукано по специален начин заедно с бяло-червена хартиена лента и златни декорации. Използва се за ритуално пречистване в шинтоистката религия. Слага се на вратата на храмовете или на други свещени места и стои докато се разпадне, после се сменя.

Ролята на шименава е да пази от злите духове. Размерите му са различни – от няколко сантиментра до няколко метра – в храмовете достига до 13 метра и тежи над един тон.

Преди да започне строителството на сгради, шименава се поставя, за да гарантира успех и късмет. Като част от японската новогодишна традиция шименава се поставя на вратата или на входа на домовете.

Японците закачват малки шименава на решетката на радиатора на автомобила. Посланието е същото: злите сили не могат да влязат тук. Вярва се, че шименава ще запази автомобила от катастрофи.

Сръчните жени сами изработват оризовата ритуална декорация и тогава се счита, че излязла изпод ръцете им, тя има по-голяма защитна сила. Когато нямат възможност да си направят сами, шименава се продава в магазините.

Аз също поставих шименава на вратата на дома си. А с какво още е свързана Нова година в Япония ще разберете от следващите ми статии. Междувременно следете и кулинарните ми празнични рецепти като Коледния пай с гъби, който може да приготвите и по-рано следващата седмица като репетиция преди Коледа 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.