Шофирането в Япония


Шофирането в Япония не е шега работа. Особено щом става дума за пътищата около Токио, Осака и Нагоя, които се осбужват от високоефективни системи за обществен транспорт. Именно поради тази причина, голяма част от жителите там не притежават свой личен автомобил, а друга голяма част даже нямат и шофьорска книжка. За разлика от нас, които дори и да нямаме кола пак си имаме шофьорска книжка в джоба:) Ако все пак един японец притежават автомобил, той предпочита да го използва, когато пътува извън големия град, тъй като съществува тенденция за неудобно и нередовно движение на обществения транспорт.

Ето и едни от основните характеристики на пътищата в Япония:
– автомобилите се карат от лявата страна на пътя, а седалката на водача и волана се намират отдясната страна на автомобила. Шофьори могат да бъдат само тези навършили 18-годищна възраст, а всички пътни знаци и правила следват международните стандарти. Ако сте ходили или ви предстои да хосите в Япония обърнете внимание на това, че знаците са изписани и на японски и на английски език. Добре, че са помислили за тези, които нямат време да научат този интересен език – японския.
– ограниченията на скоростта са съответно: 40 km/h в градските райони, 30 km/h в страничните улици и 50 до 60 km/h другаде в града, а по магистралите 80-100 км/ч. Повечето пътища в Япония са безплатни, с изключение на магистрали и някои живописни маршрути предназначени за шофиране. Като цяло пътната инрфаструктура е добра, но част от страничните улици в градовете са доста тясни и дори непроходими за по-големи превозни средства. Задръстванията са си нормални за ежедневието.
– шофьорите се характеризират като възпитани и внимателни /вие какво смятате за нашите?/, но и те често се поставят в опасни ситуации и гледат бързо да преминат на светофара, дори и когато е на червено.

Като цяло нещата не се различават от нашата действителност. Но не мога да пропусна и фактът за паркирането в градовете.

Знаете, че при нас вече се превърна в кошмар щом става дума за паркиране. Но и в Япония не е по-различно.

Паркирането в центъра на големите градове е много скъпо, струва няколко стотици йени за час (1 JPY = 0.0186 BGN). Таксите намаляват с размера на града и разстоянието до центъра му. В малките градове и в провинцията, паркингът често е безплатен. На паркоместата в националните паркове или в близост до туристически атракции понякога се поставят фиксирани такси (обикновено 200 до 500 йени). Градските хотели обикновено осигуряват паркинг за своите гости с фиксирана такса (обикновено 1000 йени на вечер), а хотели извън големите градове обикновено предлагат безплатен паркинг.

Освен стандартните паркинги, може да срещнете няколко уникални видове паркинг в Япония.
Най-интересен е този, който представлява лифт, в който шофьора поставя колата си и лифта я отвежда в кула, построена именно с цел паркиране. Когатошофьорът поиска колата си, отново с лифта тя му бива връщана.
Вие искате ли да си им аме и ние такъв?

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.