Щастливият понеделник – Денят на японските абитуриенти

Нали ви казах, че празниците никога не свършват, което е най-хубавото на живота, защото тържествата, ритуалите и традициите ни носят усещането за семейство, сигурност, увереност, щастие. Днес ще ви потопя в Деня на пълнолетието – това, което в България познавате като абитуриентски празници. Само че разликите между японския и българския празник са много. Уверете се сами:

Денят на пълнолетието е официален държавен празник, който винаги се чества на втория понеделник от януари. Тази година той се пада на 13 януари. Тогава празнуват всички, които в текущата година са навършили или навършват 20 години. Традицията съществува от 1948 г. В началото ритуалът се е извършвал не публично, а в тесен семеен кръг, в местния храм.

Младежите получават 3 почивни дни, а японците започват да го наричат „щастливия понеделник”. Според традицията младежите се завръщат в родните си места, за да празнуват заедно със семейството си и приятелите си от детството. В обичая влиза и посещението на храма, където младите хора закачват на специално място листчета с най-съкровеното си желание. Представете си – веднъж организирали тържеството в Токио в Дисниленд – като символично сбогуване с детството.

Градските власти устройват тържествена вечер, на която се провежда церемонията  – абитуриентите получават поздравления, напътствия и подаръци за спомен. Момичетата са облечени в ярки кимона – фурисоде. Понякога оттгоре слагат снежнобели мъхести яки. Младежите се издокарват в черни костюми или мъжки кимона.

Навършвайки 20 години, младите японци получават правата и задълженията на възрастните: те могат да гласуват на избори, да носят пълна отговорност пред закона, включват се трудовото законодателство, официално им се разрешава да пушат и пият алкохол.

Тъй като в този ден по улиците на японските градове разцъфват най-ярките цветове, понякога сравняват празника с шествие на екзотични пеперуди. След него младежите и девойките от безгрижната младост се гмурват в натоварения живот на възрастните японци.

Сигурно сте любопитни какво пише на листчетата в храмовете? Съвсем обичайни неща, за които всички млади хора по света мечтаят: престижна работа, кариера, да продължат семейния бизнес, да се омъжат успешно, да имат голям дом, да спечелят много пари, да пътешестват по света.

Ех, и аз се размечтах… Обаче държа да споделя с вас, че се чувствам щастлив човек, с мнооого сбъднати мечти и още толкова, за които работя търпеливо. Нали така трябва – животът щеше да е много скучен, ако не мечтаехме 🙂 Освен това – внимавайте, от личен опит ви казвам, че мечтите се сбъдват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.