Японската бизнес култура – съвети за успех

Бизнесът си е бизнес. Той е навсякъде около нас. Ето защо и днешния пост ще е малко по-различен от другите 🙂 Може да ви се стори малко „тежка“ тема като за уикенда, но за сметка на това е много интересна.

Може да се каже, че правенето на бизнес в Япония е много по-различно от бизнес етикета в Европа или САЩ. Американци, които правят бизнес в Япония са изненадани от бизнес културата и бизнес практиките в Япония, които са толкова уникални в сравнение с останалите страни.

Разликите всъщност идват от японския етикет, който е по-формален, както и от уникалния японски език на тялото.

Японската бизнес култура: етикет

След работно време забавленията в Япония за бизнесмени включват посещение на т.нар. „Hostess барове“ и караоке.

Пиенето е важна част от японската култура. А специално за бизнесмените е начин за почивка и релакс. Най-популярната дума например, която ще чуете от японците по време на вдигане на тост е “Kampai”.

В Япония не е прието да се вдига тост и да пиеш за себе си. Счита се за по-уместно да позволите на някой друг да го направи за Вас.

Какво да очакваме от културата на Япония?

Освен за различните стереотипи, които са приети от другите народи за японците, има няколко основни неща, които можем да очакваме от тази нация. Някои от тях вече са споменавани, но отново да Ви ги напомня 🙂

Когато става въпрос за размяна на подаръци, не забравяйте да вземете със себе си подаръци за домакините и някои допълнителни такива за техните  подчинени.*

В Япония показването на емоции публично е крайно нежелателно. Не Ви препоръчвам да потупвате събеседника си по гърба. Не правете първата крачка за ръкостискане, ако Вашият японски колега предпочита да се поклони.

Винаги се обръщайте към Вашия колега с фамилията му и добавете “Сан” към името му. Е това предполагам си го знаете, но все пак е важно да Ви напомня 🙂

Когато става дума за това къде да седнете, по-добре изчакайте да посочат мястото Ви.

Японската култура: бизнес практики

Знаете ли, че визитните картички в Япония се наричат Meishi и са много важни. Особено, ако имате и работите с бизнес партньори там, не позволявайте визитките Ви да останат изписани само на английски. Задължително на другата напишете своите контакти и на японски език.
Винаги подавайте Вашата визитна картичка, като я държите с двете ръце, със страната на японски език обърната нагоре. А когато започвате да давате своите визитки, трябва да е от най-старшия член от японска страна към най-младия.
Когато приемате японските визитни картички с двете си ръце, казвайки: “Благодаря” и изучавайки ги в детайли. Не си позволявайте също да пишете върту визитките или да ги поставяте веднага в джоба или потрфейла си.

Японската бизнес култура: Съвети

Ето и няколко основни съвета, които трябва да бъдат спазвани, когато водите преговори 🙂

–        всички преговори може да бъдат дълги и разочароващи.  Решенията се вземат, само когато всяко ниво от йерархията даде своята благословия за споразумение. Нещата се движат бавно, затова се въоръжете с търпение.

– „Не“ не съществува в японския език. Японците не обичат да нараняват чувствата на другите хора, така че те никога няма да Ви откажат директно. Затова се опитайте да четете между редовете за истинското значение на това, което казват Вашите японски колеги.

– когато отивате на прегодори винаги ще се срещате с екип, а не само с един човек. Всеки един от участниците участва при взимане на окончателното решение, така че не подценявайте младите служители.

И за финал, нека споделя каква е връзката на жените и бизнес културата. Като цяло жените никога не са канени на общите забавления и нощния живот. Но въпреки това, мъжете приемат жените като равни в бизнеса и бизнес отношенията като цяло.

* Може би  досега не съм Ви споменавала, но няколко пъти имах гости. И те бяха  японците от Kikkoman /нали си знаете за историята на моя любим соев сос/. Всеки път, когато идва време за среща с тях, една огромна усмивка се изписва на лицето ми. Причината: винаги носят едни уникални ръчно правени бонбони, които в първия момент те връщат назад във времето и напомнят много бисквитките „котешко езиче” от детството ни. 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.