Японска Дева Мария краси църква в Назарет

Седмици преди християнския празник Рождество Христово, който празнуват всички християни по света, реших да ви разкажа нещо любопитно. Знаете ли, че японска Дева Мария с Младенеца в ръце краси базиликата „Благовещение” в Назарет? Това го научих преди дни, от мой приятел с фотографския никнейм Stardust, който се върна от Израел и дори ми даде снимката, която е направил, за да ви я покажа.

Но преди да узнаете още за уникалната мозайка, ще ви споделя подробности за християнството в Япония. След шинтоизма и будизма, християнството е третата по разпространение религия в Страната на изгряващото слънце. Според статистиката днес в страната ми има около 3 милиона християни като най-многобройни са католиците.

Да се върнем към базиликата „Благовещение” в Назарет. Тя е построена през 1750 г. и е действащ храм. Според предания и документи, на това място се е случило тайнството Благовещение на Пресвета Дева Мария. В базиликата служат монаси от ордена на францисканците.

В случая ни интересува широкият двор, обкръжаващ църквата, на двора като в изложбена галерия са може да се разгледат мозаечни икони, изобразяващи сцената на Благовещение или прославящи Божията Майка. Уникалните керамични пана, наричани още мозаечни икони, са дарени от католически общини на различни страни от целия свят. Някои от изображенията са необичайни, даже екзотични. Интересно е да се види как всеки народ по свой начин трансформира иконографията, като се стреми не към историческа достоверност, а показва близост до своите национални религиозни чувства.

Прекрасната мозайка, дар от Япония, изобразява Дева Мария с Младенеца като двамата са облечени в императорски дрехи и е изпълнена в традиционен японски стил.

Сред другите страни, дарили свои мозаечни икони са: Англия, Китай, Индия, Венецуела, Полша,Канада, Мекскико, Австралия, Ливан, Аржентина, Германия, Китай, Еквадор, Индонезия, Сингапур, Тайланд, Гърция, Украйна, Корея, Словакия, Франция, Италия, Испания, Португалия, САЩ, Бразилия, Унгария, Камерун.

Впечатлих ли ви с разказа си? Е, сега вече знаете за прекрасната базилика „Благовещение” и когато отидете на екскурзия в Назарет, непременно я посетете. А аз ще продължавам да издирвам интересни и любопитни хора, събития и празници, свързани с културата на Япония. Ех, какво различно начало на работната седмица се получи. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.