Японска котка и сладки участват в 2 изложби в София

Много ми е приятно, че освен за японската кухня, в блога си често пиша за японски изложби, книги и филми. Ето и днес имам този приятен повод – анонсирам ви две изложби в София. В едната става дума за котки, а в другата – за сладки и други елементи от японската култура. Прочетете и планирайте да ги посетите!

Hello Kitty идва в София
Само на 1 и 2 февруари в Кемпински хотел Зографски ще се проведе четвъртата международна фелиноложка изложба. В нея за първи път ще гостува японски бобтейл – живият първообраз на световноизвестния анимационен герой Hello Kitty. Освен него ще има още 100  елитни котки от 42 породи. Направо впечатляващо!

„България за Япония“
До 7 февруари в Националния етнографски музей (пл. „Княз Александър I” 1) е подредена официална изложба по повод 55 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония. Показани са фурошки, макети на будистки храм, японски дом, традиционни японски сладки др. Макетите са направени от настоящи и бивши студенти от специалността „Японистика” в СУ „Св. Климент Охридски”.

Сладките са моделирани от различни материали – полимерна глина, пластилин и моделин. Подредени са тематично в 4 витрини – за 4-те сезона. В Япония сезоните са много важна част от културата. Самите сладки отразяват различните стадии на природата във всеки от 4-те сезона. Сладките приличат на типични растения и са в съответните цветове. Например сладките „пролет” са в бяло – свързани със спомена за снега и в розово и зелено – символ на идващото ново начало.

Друг интересен кът от изложбата представляват предмети, увити във фурошки (Вижте ме – на снимката  показвам фурошки 🙂 Някога в Япония са използвали памучни, квадратни, цветни кърпи, в които са увивали разни предмети, за да ги пренесат от едно място на друго. Със специфичния начин на сгъване се получава нещо като чанта с дръжка. Днес фурошики се използват по-рядко.

Събудих ли любопитството ви? Има защо – от общуването ми с приятели от други страни знам, че който се влюби в японската кухня, заобичва всичко, свързано с Япония. Пожелавам ви приятно разглеждане на изложбите 🙂

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.